Credit: UK Atomic Energy Authority

De resultaten bevestigen de centrale rol van JET in het bevorderen van veilige, koolstofarme en duurzame fusie-energie

In JET’s laatste deuterium-tritium experimenten (DTE3) werd gedurende 5 seconden consistent hoog fusievermogen geproduceerd, wat resulteerde in een baanbrekend record van 69 megajoule met gebruik van slechts 0,2 milligram brandstof. JET is een tokamak, een ontwerp dat krachtige magnetische velden gebruikt om een plasma op te sluiten in de vorm van een donut. De meeste benaderingen voor het creëren van commerciële fusie geven de voorkeur aan het gebruik van twee waterstofvarianten – deuterium en tritium. Als deuterium en tritium samensmelten, produceren ze helium en enorme hoeveelheden energie, een reactie die de basis zal vormen van toekomstige fusiecentrales.

Dr. Fernanda Rimini, JET Senior Exploitation Manager: “We kunnen op betrouwbare wijze fusieplasma’s maken met hetzelfde brandstofmengsel dat gebruikt zal worden door commerciële fusie-energiecentrales, waarmee we de geavanceerde expertise laten zien die in de loop der tijd is ontwikkeld.” Professor Ambrogio Fasoli, programmamanager (CEO) bij EUROfusion: “Onze succesvolle demonstratie van operationele scenario’s voor toekomstige fusiemachines zoals ITER en DEMO, bekrachtigd door het nieuwe energierecord, geeft meer vertrouwen in de ontwikkeling van fusie-energie. Naast het vestigen van een nieuw record hebben we dingen bereikt die we nooit eerder hebben gedaan en hebben we ons begrip van de fusiefysica verdiept.”

Dr. Emmanuel Joffrin, EUROfusion Tokamak Exploitation Task Force Leader van CEA: “We hebben niet alleen laten zien hoe we de intense hitte die van het plasma naar de uitlaat stroomt, kunnen verzachten, maar we hebben in JET ook laten zien hoe we de plasmarand in een stabiele toestand kunnen krijgen en zo kunnen voorkomen dat energie-uitbarstingen de wand bereiken. Beide technieken zijn bedoeld om de integriteit van de wanden van toekomstige machines te beschermen. Dit is de eerste keer dat we deze scenario’s ooit hebben kunnen testen in een deuterium-tritiumomgeving.”

Meer dan 300 wetenschappers en ingenieurs van EUROfusion – een consortium van onderzoekers uit heel Europa – hebben bijgedragen aan deze baanbrekende experimenten op de locatie van de UK Atomic Energy Authority (UKAEA) in Oxford, waarmee de ongeëvenaarde toewijding en effectiviteit van het internationale team bij JET wordt aangetoond. De resultaten bevestigen de centrale rol van JET in het bevorderen van veilige, koolstofarme en duurzame fusie-energie.

Andrew Bowie, de Britse minister voor kernenergie en netwerken: “Het laatste fusie-experiment van JET is een passende zwanenzang na al het baanbrekende werk dat sinds 1983 in het project is gestoken. Dankzij het internationale team van wetenschappers en ingenieurs in Oxfordshire zijn we dichter bij fusie-energie dan ooit tevoren. Het werk houdt hier niet op. Ons Fusion Futures programma heeft £650 miljoen toegezegd om te investeren in onderzoek en faciliteiten, waarmee de positie van het VK als wereldwijde fusiehub wordt verstevigd.”

JET speelt al meer dan vier decennia een belangrijke rol bij het bevorderen van fusie-energie en staat symbool voor internationale wetenschappelijke samenwerking, uitmuntende technische prestaties en het streven om de kracht van fusie-energie te benutten – dezelfde reacties die de zon en sterren van brandstof voorzien. JET demonstreerde duurzame fusie gedurende vijf seconden op hoog vermogen en vestigde een wereldrecord in 2021. De eerste deuterium-tritium experimenten van JET vonden plaats in 1997. JET beëindigde zijn wetenschappelijke activiteiten eind december 2023.

Terwijl het de volgende fase van zijn levenscyclus ingaat voor herbestemming en ontmanteling, zal eind februari 2024 een feest worden gehouden ter ere van de visie die aan de basis lag van het succes van JET en de geest van samenwerking die aan de basis heeft gestaan van het succes. De prestaties van JET, van de grote wetenschappelijke mijlpalen tot het vestigen van energierecords, onderstrepen de blijvende erfenis van de faciliteit in de evolutie van de fusietechnologie. De bijdragen aan de fusiewetenschap en -techniek hebben een cruciale rol gespeeld in het versnellen van de ontwikkeling van fusie-energie, die een veilig, koolstofarm en duurzaam onderdeel van de toekomstige energievoorziening van de wereld belooft te worden.

Lees het volledige artikel op de website van de UK Atomic Energy Authority.