Het model van de LEGO-CROCUS dat bestaat uit 650 onderdelen.

Jeugd voor LEGO-modellen

De studenten van Lamirand bleken moeite te hebben om de reactorsystemen te visualiseren, zelfs met praktische experimenten en na uitgebreide bezoeken aan de reactor. Zo kwam hij op het idee om LEGO in te zetten in zijn onderwijspraktijk met de bouw van de CROCUS-reactor op schaal. “Van een jeugd vol iconische LEGO Technic-modellen zoals de Super Car en Space Shuttle (lucky me!), tot het herontdekken van het plezier van bouwen met mijn kinderen onlangs, Lego-modellen zijn altijd een bron van creativiteit en leren voor mij geweest”, vertelt Lamirand.

Realistische details

Zijn eerste poging om zijn leerlingen te helpen met een 3D-geprint model was niet erg succesvol. “Het was fragiel en niet erg boeiend.” Lamirand ontwierp zijn model vervolgens met behulp van LEGO’s officiële Studio software en bestelde de stenen om een fysiek model van zijn ontwerp te maken. LEGO biedt daarbij de mogelijkheid om het model van realistische details te voorzien. Zo bevat het model alle essentiële onderdelen, zoals het reactorvat, de reactorkern met splijtstofstaven, regelstaven en watersystemen, detectoren, opstartbron, expansievaten en meer en bestaat uit ongeveer 650 stukjes. Het model is stevig gebouwd en alle onderdelen zijn gemakkelijk toegankelijk, zodat je de functies goed kunt verkennen.

Interactief

Lamirand heeft bij zijn ontwerp gekozen voor een interactief model. “Je kunt het frame en de reactorkern verwijderen voor nader onderzoek, laad- en losprocedures nabootsen, bewegende elementen zoals de wateroverlaat of absorptiestaven manipuleren en de binnenkant bekijken dankzij het kijkvenster en het te openen vat”, licht hij toe. Hij gebruikt het model in het onderwijs, maar ziet ook mogelijkheden om het onder een breed publiek te kunnen verspreiden en mensen bekend te laten worden met reactortechnologie. “De LEO-CROCUS is ontworpen om zowel eenvoudig als leerzaam te zijn en dient als leermiddel en onderzoeksfaciliteit. Het is beroemd in de nucleaire techniek en er wordt vaak naar verwezen om de principes van kernreactoren te illustreren.”

Supporters gezocht

Lamirands model zou uiteindelijk in aanmerking kunnen komen voor commerciële productie door LEGO als het voldoende supporters krijgt op de LEGO Ideas website. Hij legde uit dat het model 10.000 supporters nodig heeft om de evaluatiefase van LEGO te bereiken. Met deze mijlpaal kan het model worden beschouwd als een officiële LEGO-set voor het publiek. “Na een maand heeft het model al meer dan 500 supporters, wat veelbelovend is gezien de unieke reikwijdte van het project.”