Afbeelding: Urenco USA/USNC

Urenco USA bereidt zich voor op productie splijtstoffen voor volgende generatie geavanceerde reactoren

Het EUP zal worden geproduceerd en geleverd vanuit de verrijkingsinstallatie van Urenco USA in New Mexico – de enige commerciële leverancier van verrijkingsdiensten in de VS – en zal worden gebruikt bij de vervaardiging van tri-structurele isotrope (TRISO) deeltjes en volledig keramische micro-ingekapselde (FCM) brandstof van USNC via de geplande joint venture van USNC met Framatome.

De voorwaarden en details van de leveringsovereenkomst zijn commercieel vertrouwelijk en zullen niet openbaar worden gemaakt, aldus de ondernemingen. De levering van deze eerste partij EUP aan de gemeenschappelijke onderneming USNC-Framatome voor de productie van brandstof is gepland voor 2025, zodat deze samenvalt met de start van de TRISO- en FCM-splijtstoffabriek. De MMR is een 15 MW thermische, 5 MW elektrische gasgekoelde hogetemperatuurreactor waarvoor in Canada en de VS een vergunning wordt aangevraagd. USNC werkt aan demonstratie-eenheden in Chalk River in Canada en aan de Universiteit van Illinois Urbana-Champaign, met als doel de eerste kernenergie in Chalk River in 2026 en in het Illinois-project in 2027.

De overeenkomst versterkt de verticale integratie van USNC. Bovendien helpt het de risico’s aan het begin van de MMR-splijtstofcyclus te verminderen door voldoende hoeveelheden EUP veilig te stellen om de ontwikkeling van reactoren te ondersteunen, aldus USNC. “Nu anderen met zoveel onzekerheid over de brandstofvoorziening worden geconfronteerd, is het van vitaal belang om betrouwbare commerciële partners te hebben voor de inkoop, het vervoer en de conversie van onze EUP, die onze splijtstoffabrieksactiviteiten voeden”, aldus USNC Executive Vice President Kurt Terrani.

“UUSA bereidt zich voor op de levering van de splijtstoffen die nodig zullen zijn voor de volgende generatie geavanceerde reactoren”, zei Karen Fili, president en CEO van Urenco USA. “Door onze Amerikaanse infrastructuur en hoogopgeleide arbeidskrachten, is UUSA goed uitgerust om verrijkt uraniumproduct te leveren om die reactoren van splijtstof te voorzien, zoals de markt die nodig heeft en ondersteund door langlopende leveringsovereenkomsten.” Modulaire productielijnen voor TRISO-deeltjes en FCM-splijtstof zijn al op schaal gedemonstreerd in de Pilot Fuel Manufacturing-facility van USNC, die in augustus 2022 is geopend. In januari kondigde USNC plannen aan om met Framatome samen te werken in een joint venture voor de productie van commerciële hoeveelheden TRISO-splijtstofdeeltjes en brandstof voor geavanceerde reactorontwerpen.

Het originele verhaal is te vinden op de website van World Nuclear News.