Tokamak Energy toont conceptbeelden van commerciële fusiecentrales

Tokamak Energy kondigde in februari aan dat het tegen 2026 een prototype sferische tokamak, de ST80-HTS, zal bouwen op de Culham Campus van de UK Atomic Energy Authority, nabij Oxford, Engeland. Dit “om het volledige potentieel van hogetemperatuursupergeleidende magneten aan te tonen” en om het ontwerp te onderbouwen van haar fusieproefinstallatie, ST-E.

Deze moet in begin 2030 aantonen in staat te zijn elektriciteit te leveren – en tot 200 MW netto elektrisch vermogen te produceren. Dat zou dan worden gevolgd door de uitrol van 500 MW commerciële fusie-installaties “in het midden van de jaren 2030”. Tokamak Energy heeft nu beeldmateriaal vrijgegeven van de concepten van de installaties waarbij ze benadrukken dat “ze kunnen worden gebouwd naast grote bevolkingsgroepen en industriële centra waar stroom en warmte nodig is”. De directeur van Tokamak Energy, Warrick Matthews: “Fusie-energie uit energiecentrales als deze zal koolstofvrij, veilig en uiterst efficiënt zijn en werken op onbeperkte brandstof uit zeewater.”

Efficiënt inzetbaar

De voorgestelde fusiecentrales kunnen worden aangesloten op een turbine om elektriciteit te produceren, maar kunnen ook warmte leveren voor industrieel gebruik, waterontzilting of de productie van waterstof. Er worden wereldwijd verschillende soorten fusie ontwikkeld – Tokamak Energy gebruikt compacte bolvormige tokamaks “die eerder de vorm hebben van een appel met klokhuis dan van een donut”. Matthews: “Ons bolvormig tokamakontwerp is efficiënter dan de traditionele vorm, met lagere kapitaalinvesteringen, exploitatiekosten en een kleinere voetafdruk. Het moet een wereldwijd inzetbare oplossing zijn, want de huidige technologieën en innovaties zijn duidelijk niet voldoende.” De huidige ST40-fusie-installatie van het bedrijf in Milton Park, nabij Culham, is onlangs verbeterd om experimenten mogelijk te maken met betrekking tot toekomstige functies die zullen worden opgenomen in zowel de ST80-HTS als de ST-E1. Vorig jaar bereikte het een fusieplasma van 100 miljoen graden Celsius – de hoogste temperatuur die in een compacte bolvormige tokamak is gemeten.

Artist impression van een Tokamak Energy fusion power plant.

Fotocredit: © Tokamak Energy

Artist impression van een Tokamak Energy fusion power plant

Bronnen