TerraPower Isotopes en PanTera, de Belgische joint venture opgericht door SCK CEN en IBA, kondigen vandaag hun strategisch partnerschap aan. Dat partnerschap moet de wereldwijde beschikbaarheid van actinium-225 (225Ac) verhogen. Die radio-isotoop heeft het potentieel om een brede waaier aan kankertypes te behandelen. Beide bedrijven zullen samenwerken om op korte termijn – ter ondersteuning van lopende klinische studies – de productie van 225Ac[1] te versterken en op lange termijn – in het licht van een groeiende wereldvraag – de grootschalige levering ervan te verzekeren.

 

Veelbelovende alfastraler

Om 225Ac te produceren, zullen beide bedrijven zowel de natuurlijke vervalmethode van TerraPower Isotopes – op basis van thorium-229 (229Th) – als de unieke gamma-route van PanTera – op basis van de Rhodotron® en radium-226 – inzetten.

225Ac is een veelbelovende alfastraler voor gebruik in Targeted Alpha Therapy (TAT). Momenteel lopen er studies naar een reeks moleculen die – na koppeling aan 225Ac door radiolabeling – het potentieel hebben om een verscheidenheid aan kankers te behandelen. In de lijst staan zowel solide tumoren en uitzaaiingen, als systemische kankervormen zoals leukemie. De lopende studies variëren van preklinische ontwikkeling tot fase 3 van klinisch onderzoek. Ondanks de grote vraag naar 225Ac is de beschikbaarheid van de radio-isotoop eerder schaars. De samenwerking tussen PanTera en TerraPower Isotopes zal dat beschikbaarheidsprobleem verhelpen. Beide partners willen zo de klinische ontwikkeling van therapeutische radiofarmaca met  225Ac als mogelijke behandelingsoptie voor kanker te bevorderen.

Radioisotoop al vanaf 2024 beschikbaar

“We kijken enthousiast uit naar de samenwerking met TerraPower Isotopes om de marktbeschikbaarheid van 225Ac te verbeteren. Terwijl we onze unieke technologie voor een grootschalige productie van 225Ac blijven voorbereiden, kunnen we tegelijk, vanaf 2024, de radio-isotoop al in kleine hoeveelheden aanbieden. We stellen die ter beschikking van farmaceutische bedrijven voor onderzoek en klinische studies enerzijds en aan artsen voor compassionate use anderzijds. Het productievolume dat we samen verwezenlijken, komt overeen met 50% van de huidige beschikbaarheid van 225Ac. Dat onderstreept het belang van die samenwerking. Deze productie zal een bredere ontwikkeling van die op 225Ac  gebaseerde therapeutische radiofarmaca als een effectieve behandelingsoptie voor kanker stimuleren”, licht Sven Van den Berghe, CEO van PanTera, toe.

Breed inzetbare radiofarmaca

Scott Claunch, President van TerraPower Isotopes, voegt toe: “Het is de ambitie van TerraPower Isotopes om met innovatieve nucleaire wetenschap kanker te helpen bestrijden. We zijn dan ook heel blij dat we deze samenwerking met PanTera kunnen verankeren. De vraag naar 225Ac zal in de toekomst naar verwachting snel toenemen. Onderzoek zet op dit moment namelijk sterk in op de ontwikkeling van therapeutische radiofarmaca met 225Ac om een brede waaier aan kankertypes te behandelen. Deze samenwerking helpt ons om dat kostbare materiaal ter beschikking te stellen van de farmaceutische industrie en die beschikbaarheid ervan ook bij een toenemende vraag te verzekeren.”

 

[1] De radio-isotopen actinium-225 die TerraPower zal produceren, is het basismateriaal voor verdere verwerking, en is als basismateriaal dus niet vervaardigd volgens Good Manufacturing Practices. De ‘Good Manufacturing Practice’ (GMP) is een kwaliteitsnorm voor het maken van geneesmiddelen.