COP29 evenement op hoog niveau over de financiering van koolstofarme technologie, waaronder kernenergie. Bakoe, Azerbeidzjan. 13 november 2024. (Foto: D. Calma/IAEA)

Belang van kernenergie in schone energiemix van de toekomst

Om de wereldwijde doelstellingen voor het koolstofarm maken van de aarde tegen 2050 te halen, is een aanzienlijke uitbreiding van kernenergie nodig. Dit werd erkend op de eerste top over kernenergie in maart 2024 en ook in de Global Stocktake op COP28 en de belofte van meer dan 20 landen om te streven naar een verdrievoudiging van de nucleaire capaciteit. Maar om dat te bereiken is er dringend kapitaal nodig, zei directeur-generaal Rafael Mariano Grossi van de IAEA. “Financiële instellingen moeten mee evolueren met de veranderende eisen van de markt – en er is een duidelijke vraag naar en groeiende belangstelling voor kernenergie”, zei Grossi tijdens een evenement op hoog niveau dat gezamenlijk werd georganiseerd door het COP29-voorzitterschap en de IAEA en dat zich richtte op de financiering van koolstofarme energieprojecten, waaronder kernenergie.

Het evenement volgde op de ondertekening van een intentieverklaring tussen de IAEA en Azerbeidzjan, waarin de IAEA ermee instemde diensten te verlenen voor capaciteitsopbouw op het gebied van energieplanning, inclusief een gezamenlijke analyse in het kader van het Atoms4NetZero-initiatief over de potentiële rol van kernenergie in de overgang van Azerbeidzjan naar schone energie. De Azerbeidzjaanse minister van Energie Parviz Shahbazov wees op het belang van kernenergie voor de toekomst van Azerbeidzjan en zei tijdens het evenement: “Azerbeidzjan ziet mogelijkheden voor kernenergie om in de toekomst deel uit te maken van zijn energiemix, als schone energie.”

Grossi ondertekende samenwerkingsovereenkomsten met verschillende organisaties op COP29. Het bedrijf LinkedIn stemde ermee in om capaciteitsopbouw in de nucleaire sector te ondersteunen met training, inzicht in gegevens en netwerken. De IAEA en IRENA kwamen overeen om samen te werken aan gezamenlijke missies, training, het delen van gegevens en casestudies om energieplanning en schone energiedoelen te ondersteunen. De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling en de IAEA kwamen overeen samen te werken op het gebied van nucleaire veiligheid, ontmanteling, milieusanering en kernenergie.

SMR's: Een flexibele, kosteneffectieve optie

Tijdens een gezamenlijk door de IAEA en de Verenigde Staten georganiseerd evenement dat zich richtte op manieren om de uitrol van SMR’s te versnellen, bespraken sprekers van de Amerikaanse regering, Google, de Zuid-Koreaanse staalfabrikant POSCO en de IAEA de hindernissen op het gebied van infrastructuur en regelgeving die moeten worden overwonnen om een snellere uitrol van SMR’s mogelijk te maken. Het evenement liet nieuwe partnerschappen zien, waaronder een overeenkomst tussen Google en Kairos Power om tegen 2035 500 MW aan SMR-capaciteit in te zetten, en opkomende financieringsmogelijkheden.

SMR’s bieden een veelbelovende, kosteneffectieve oplossing dankzij hun modulaire ontwerp, mogelijkheden voor replicatie, flexibiliteit en kortere bouwtijd. SMR’s kunnen alles van stroom voorzien, van afgelegen gemeenschappen tot grootschalige netwerken, waardoor ze geschikt zijn voor ontwikkelingslanden, energie-intensieve industrieën, datacenters en zelfs commerciële schepen. De IAEA schat dat SMR’s een kwart van de nieuwe nucleaire capaciteit zullen uitmaken in een ‘high case’-scenario waarin de totale nucleaire capaciteit tot 2050 met een factor 2,5 toeneemt.

Tijdens COP29 deze week deelde de Amerikaanse regering haar plannen om de Amerikaanse kernenergiecapaciteit halverwege deze eeuw ten minste te verdrievoudigen door 200 gigawatt toe te voegen uit nieuwe centrales, waaronder SMR’s, door het vermogen van bestaande reactoren te verhogen of uit te breiden en door reactoren die om economische redenen met pensioen zijn gegaan weer op te starten, afhankelijk van de juiste wettelijke goedkeuringen.

Uitbreiding van kernenergie naar nieuwe markten

Volgens het scenario voor duurzame ontwikkeling van het Internationaal Energieagentschap (IEA) moet kernenergie aanzienlijk worden uitgebreid naar nieuwe markten om de klimaatdoelstellingen te halen. Eenendertig landen gebruiken momenteel kernenergie en ongeveer 30 zogenaamde nieuwkomers zijn bezig met of overwegen de invoering ervan, waarbij verschillende van hen SMR’s op het oog hebben. Drie nieuwkomers – Bangladesh, Egypte en Turkije – bouwen al hun eerste kernreactoren. Turkije, dat vier grote reactoren bouwt, wordt geconfronteerd met een stijgende vraag naar energie. “Daarom kunnen we niets doen zonder kernenergie”, zei Abdullah Buğrahan Karaveli, voorzitter van de Raad van Bestuur en voorzitter van het Turkse Agentschap voor Energie, Nucleair en Mineraal Onderzoek (TENMAK), tijdens een evenement over het verdrievoudigen van kernenergie tegen 2050. “We zijn van plan om 20 gigawatt kernenergie te produceren, een centrale van 4800 megawatt is in aanbouw en alle vier de reactoren zullen in 2028 in bedrijf zijn. We onderzoeken actief nieuwe technologieën zoals SMR’s.”