"Het transformerende potentieel van nucleaire geneeskunde betekent een revolutie in de patiëntenzorg."

Dr. Sarah Baatout draagt al meer dan 20 jaar bij aan onderzoek naar gepersonaliseerde geneeskunde, zowel voor kankerpatiënten als voor astronauten. Sinds november vorig jaar is Dr. Baatout ook lid van de ENS Hoge Wetenschappelijke Raad.

Als adjunct-directeur Nucleaire Medische Toepassingen bij het SCK CEN bent u een van de sleutelfiguren in België en Europa wat betreft de medische toepassingen van kernenergie. Wat zijn enkele van de ontwikkelingen in de nucleaire geneeskunde waar u het meest naar uitkijkt?

“Als adjunct-directeur Nucleaire Medische Toepassingen bij het SCK CEN ben ik diep ondergedompeld in het dynamische domein van de nucleaire geneeskunde, waar spannende ontwikkelingen de toekomst van de gezondheidszorg snel vormgeven. Een van de meest veelbelovende ontwikkelingen waar ik reikhalzend naar uitkijk, is de exponentiële evolutie van gerichte radionuclidetherapie voor de behandeling van kanker. Deze innovatieve behandeling combineert een radioactieve isotoop met een speciaal ontworpen molecuul (een vector genoemd) om een “radiofarmaceutisch” middel te creëren dat zich richt op kankercellen of de micro-omgeving van de kanker, terwijl gezond weefsel wordt beschermd.”

“Gerichte radionuclidetherapie biedt een ongekende precisie in de behandeling van kanker, waardoor bijwerkingen worden verminderd en de resultaten voor de patiënt worden verbeterd. Bovendien biedt het therapieën op maat voor individuele patiënten, zelfs voor kankers die resistent zijn tegen andere behandelingen, wat hoop biedt voor mensen met een vergevorderde of terugkerende ziekte.”

“Als wetenschapper op het gebied van nucleaire geneeskunde ben ik vooral enthousiast over de vooruitgang in synthesetechnologieën die de ontwikkeling van nieuwe radiofarmaceutica mogelijk maken voor kankers die voorheen onbehandelbaar waren. Preklinisch onderzoek, waarbij ik betrokken ben, gecombineerd met klinische studies met radio-isotopen zoals Lutetium-177, Actinium-225, Terbium-161, Lood-212 en Astatine-211 laten veelbelovende resultaten zien, die een nieuw tijdperk inluiden in de kankerzorg. Met meer dan 200 lopende klinische onderzoeken verwachten we de komende jaren positieve resultaten van gerichte radionuclidetherapie voor verschillende kankersoorten.”

“In mijn functie zie ik ook hoe de vooruitgang in beeldvormingstechnologieën, zoals PET (Positron Emissie Tomografie), SPECT (Single Photon Emission Computed Tomography) en hybride systemen zoals PET/MRI (Magnetic Resonance Imaging), een revolutie teweeg hebben gebracht in de medische diagnostiek. Deze technologieën bieden verbeterde mogelijkheden om ziekten in een vroeg stadium op te sporen, waardoor zorgverleners afwijkingen in een vroeg stadium kunnen vaststellen wanneer de behandelopties het meest effectief zijn. Daarnaast zorgen ze voor een nauwkeurigere staging van ziekten, waardoor artsen een beter inzicht krijgen in de omvang en ernst van de aandoening, wat cruciaal is voor het bepalen van de meest geschikte behandelingsaanpak. Bovendien spelen deze beeldvormingsmodaliteiten een cruciale rol bij het monitoren van de respons op behandelingen, zodat zorgverleners de effectiviteit van interventies kunnen beoordelen en de nodige aanpassingen kunnen doen om de resultaten voor de patiënt te optimaliseren.”

“Tegelijkertijd hebben kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) algoritmen zich ontwikkeld tot krachtige hulpmiddelen in de nucleaire geneeskunde. Deze technologieën hebben het potentieel om de diagnostische precisie en de planning van behandelingen aanzienlijk te verbeteren door grote hoeveelheden medische beeldvormingsgegevens met opmerkelijke snelheid en nauwkeurigheid te analyseren. AI- en ML-algoritmen kunnen subtiele patronen en afwijkingen in beeldvormende scans detecteren die voor het menselijk oog misschien niet zichtbaar zijn, wat leidt tot eerdere en nauwkeurigere diagnoses. Bovendien kunnen ze artsen helpen bij het ontwikkelen van gepersonaliseerde behandelplannen die zijn afgestemd op de unieke kenmerken en medische voorgeschiedenis van elke patiënt. Door gebruik te maken van de mogelijkheden van AI en ML kunnen artsen in de nucleaire geneeskunde de zorg voor en resultaten van patiënten optimaliseren en tegelijkertijd de efficiëntie van de workflow binnen gezondheidszorgsystemen stroomlijnen. In het algemeen geloof ik dat deze ontwikkelingen de gepersonaliseerde geneeskunde versnellen door moleculaire en genetische inzichten te combineren om behandelingen af te stemmen op individuele patiënten. Deze patiëntgerichte aanpak belooft betere resultaten en een betere levenskwaliteit. Het transformerende potentieel van nucleaire geneeskunde betekent dus een revolutie in de patiëntenzorg en geeft vorm aan de toekomst van oncologie en gezondheidszorg.”

Lees het volledige uitgebreide interview op de website van de European Nuclear Society.