Fotocredit: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Gezondheidsschade

Ook werd geadviseerd deze niet meer te dragen. Consumenten vragen we nu hun product(en) voor 15 maart aanstaande terug te sturen naar de verkoper. De ANVS zorgt dan via de verkopers voor een veilige afvoer naar een verwerker voor radioactief afval. Eerder liet de ANVS aan de leveranciers van deze producten weten dat de Nederlandse wet de verkoop van tien specifieke producten verbiedt. Deze bevatten namelijk radioactieve stoffen. De straling bleek na onderzoek van het RIVM laag, maar bij langdurig en continu dragen kan dit wel gezondheidsschade geven. Deze producten mogen daarom ook niet verkocht worden. En kunnen om die reden ook beter niet gedragen worden.

De bij ons bekende Nederlandse leveranciers hebben de verkoop na onze waarschuwing direct gestaakt. Als de ANVS bij hercontrole constateert dat de producten toch nog verkocht worden, dan kan er strafrechtelijk of bestuursrechtelijk worden opgetreden.

Verkopers hebben waar mogelijk aan ons laten weten hoeveel producten ze op voorraad en hoeveel ze verkocht hebben. Soms was het niet mogelijk om dit door te geven in verband met het niet op orde hebben van de verkoopadministratie. Bij ons is nu bekend dat 20 van dit soort producten via Nederlandse verkopers in Nederland verkocht zijn. Daarnaast hebben zich nog 7 consumenten zich bij ons gemeld die dit soort producten via buitenlandse leveranciers hebben gekocht. Er meldden zich 58 consumenten bij ons met vragen over hun producten. De ANVS heeft aangeboden deze producten te controleren. Indien deze producten radioactieve stoffen bevatten, zorgt de ANVS dat deze consumentenproducten veilig naar de juiste afvalverwerker gaan.

Het volledige artikel is te lezen op de website van de ANVS.