Flamanville-3 ©EDF Energy

EPR in aanbouw – Flamanville 3 ©EDF Energy

Er is meer emissievrije kernenergie nodig

In een wetsontwerp dat binnenkort zal worden gepresenteerd, wordt erkend dat “we meer kernenergie nodig zullen hebben dan de zes eerste Europese Drukreactoren” (EPR’s) die president Emmanuel Macron begin 2022 heeft aangekondigd, vertelde Agnes Pannier-Runacher zondag in de editie van weekblad Tribune Dimanche. Het wetsvoorstel zal nog eens acht centrales omvatten die tot nu toe als een “optie” werden besproken door de regering, zei Pannier-Runacher.

De tekst zou daarentegen geen doelen bevatten voor de opwekking van hernieuwbare energie tegen 2030 en zou “technologisch neutraal” blijven, voegde ze eraan toe. Frankrijk bevindt zich aan de onderkant van de uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie van 27 landen, met ongeveer 4,7 ton per hoofd van de bevolking in 2020, volgens gegevens van Climate Watch. Dit is deels te danken aan de vloot van 57 kernreactoren uit de jaren 1970, waarvan sommige de afgelopen jaren langdurige en kostbare reparaties nodig hadden.

“De historische nucleaire vloot zal niet eeuwig blijven bestaan,” vertelde Pannier-Runacher aan Tribune Dimanche. Frankrijk wil het aandeel van fossiele brandstoffen in het energieverbruik terugbrengen van meer dan 60 procent nu naar 40 procent in 2035, waarvoor “verdere bouw nodig is gelijk aan 13 gigawatt” aan energie vanaf 2026, aldus Pannier-Runacher. Dat komt overeen met “het vermogen van acht EPR-reactoren, zonder een bepaalde technologie vast te leggen”, voegde de minister eraan toe.

Pannier-Runacher suggereerde dat de bouw van zelfs meer dan 14 kernreactoren aan de orde kan worden gesteld in gesprekken met wetgevers zodra de energiewet het parlement bereikt. De EPR van de volgende generatie van het staatsenergiebedrijf EDF heeft een moeilijke start gehad.

Het volledige artikel is te vinden op de website van www.nuclearpowerdaily.com