In de zomer van 2022 was het zeer warm en droog in Nederland met temperaturen tussen de 30 en 33 graden. Dat had geen gevolgen voor de Kerncentrale Borssele in Zeeland . Dit komt omdat de kerncentrale aan de Westerschelde is gebouwd die in open verbinding met de Noordzee staat. Fotocredit: ©EPZ
Argonne zal fondsen van het Department of Energy’s Gateway for Accelerated Innovation in Nuclear gebruiken om ‘klimaatklare’ opties voor kernreactorontwerpen te bestuderen. Het doel is om een back-up plan te ontwikkelen voor nucleaire koelsystemen in het geval primaire waterbronnen in gevaar komen door de opwarming van de aarde. Het onderzoek wordt geleid door Kotamarthi en Rick Vilim, manager van de afdeling Plant Analysis and Control en Sensors van Argonne’s Nuclear Science and Engineering Division. Volgens Vilim is lokaal stromend water de meest economische en beste manier om een reactor te koelen. Maar veranderende klimaatmodellen voorspellen hetere, drogere dagen in die regio, wat van invloed zal zijn op het volume, het debiet en de temperatuur van de rivieren. “Droge koeling is niet zo efficiënt of economisch als natte koeling, maar als natte koeling niet beschikbaar is, is het de beste optie”, aldus Vilim.
Droge koeling maakt gebruik van omgevingslucht die over de warmtewisselaars van een reactor wordt gecirculeerd in plaats van te vertrouwen op een rivier of meer om de warmte van een reactor weg te geleiden, met behulp van ventilatoren of fysica, vergelijkbaar met die in een schoorsteen of autoradiator. Koelere droge lucht uit de omgeving passeert de veel hetere warmtewisselaars van een reactor, waarbij de resulterende verwarmde lucht wegstroomt. Terwijl dit gebeurt, wordt koelere lucht aangezogen en verlaagt de algehele temperatuur van de reactor. “Een van de grootste veranderingen in de V.S. zal zijn hoe neerslag zoals regen, sneeuw en andere neerslaggebeurtenissen plaatsvinden,” zei Kotamarthi. “We kunnen echt intense gebeurtenissen krijgen met grote hoeveelheden neerslag in een zeer korte tijd, gevolgd door perioden zonder regen. Deze overstromingen en droogteperiodes zullen het waterbeheer tot een heel andere taak maken.” Naast Energy Northwest neemt ook het geavanceerde reactorbedrijf X-energy deel aan het onderzoek om te zien hoe nieuwe nucleaire technologie moet worden geconfigureerd voor het lokale klimaat.
Lees het volledige artikel van de ANS op de website van NuclearNewswire.