Splijtstofwissel in bestaande reactor. Fotocredit: ©Nuklearna elektrarna Krško
Probabilistische seismische gevarenanalyse
GEN Energija zei dat, op verzoek van het ministerie van Milieu, Ruimte en Energie, tegen oktober een reeks documenten met betrekking tot verschillende studies en beoordelingen zullen worden gepubliceerd op de website van het nieuwbouwproject om mensen in staat te stellen een geïnformeerde beslissing te nemen in het referendum. Slovenië wil een nieuwe kerncentrale bouwen op de locatie Krško, in het oosten van het land, en plant een referendum over de kwestie, hoewel er nog geen datum is vastgesteld. Het nieuwbouwproject staat bekend als JEK2.
In een update over haar nieuwbouwplannen zei GEN Energija dat voor de beoordeling van het seismische risico in het gebied van de bestaande centrale in Krško en de geplande locatie van JEK2, twee soorten analyses zijn gebruikt op basis van internationaal gevestigde methodologie – probabilistische seismische gevarenanalyse (PSHA) en probabilistische gevarenanalyse voor de verplaatsing van breuken (PFDHA).
De Sloveense kerncentrale Nuklearna Elektrarna Krško (NEK) bestelde in 1994 en 2004 een PSHA. Van 2008 tot 2011 werd geotechnisch, geologisch en seismologisch onderzoek uitgevoerd. Dat onderzoek leidde ertoe dat een van de vier partners, het Franse Institut de Radioprotection et de Sûreté Nucléaire, zijn bezorgdheid uitsprak over een mogelijke actieve breuk en voorstelde om een PFDHA uit te voeren. Andere projectpartners, waaronder de Geologische Dienst van Slovenië, toonden zich niet bezorgd. GEN Energija gaf echter opdracht tot de PFDHA en een internationale onafhankelijke evaluatie, die concludeerde dat de kans op breukbewegingen “onbeduidend” was.
'Verwaarloosbaar' risico voor bestaande of nieuwe reactoren
Dit werd gevolgd door een andere PFDHA in 2013, waarin werd geconcludeerd dat er extreem kleine, verwaarloosbare risico’s waren op overschrijding van de oppervlakteverplaatsingen voor technische behoeften. De auteurs van de studie en de onafhankelijke internationale beoordelaars waren het erover eens dat het gevaar verwaarloosbaar was en geen risico vormde voor de bestaande of de nieuwe kerncentrale. Er loopt een grootschalig PSHA-project dat in 2015 van start ging. De derde en laatste fase van het project wordt momenteel onderworpen aan een onafhankelijke internationale beoordeling, die later dit jaar zal worden afgerond.
De bestaande enkele 688 MW PWR in Krško, die werd gebouwd in samenwerking met het Amerikaanse bedrijf Westinghouse, begon commerciële exploitatie in 1983. De faciliteit is in gelijke delen eigendom van de regeringen van Slovenië en buurland Kroatië. In januari 2023 keurden de Sloveense autoriteiten een verlenging van de levensduur van Krško met 20 jaar goed, wat betekent dat de reactoreenheid tot 2043 in bedrijf kan zijn, in totaal 60 jaar. Slovenië heeft de bouw van een tweede centrale op de locatie overwogen en in eerdere rapporten werd gezegd dat in 2027 of 2028 een definitieve beslissing over het project zou worden genomen, met commerciële exploitatie in het midden van de jaren 2040.
David Dalton – NucNet