Fotocredit: ©IAEA
IAEA ondersteunt landen bij realisatie onderzoeksreactoren
Onderzoeksreactoren zijn krachtige instrumenten. Zij helpen landen bij het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en opleiding en produceren tevens neutronen die van levensbelang zijn voor gebruik in de geneeskunde, de landbouw en de industrie. Alvorens in een onderzoeksreactor te investeren, moeten landen ervoor zorgen dat zij over het nodige personeel beschikken om het programma te ondersteunen. Een nieuw IAEA-opleidingsinstrument, dat onlangs in Senegal is getest, helpt landen om dit goed te doen door modellen aan te reiken voor de ontwikkeling van het geschoolde personeel dat nodig is voor nieuwe onderzoeksreactorprogramma’s, van planning tot exploitatie.
“De IAEA ondersteunt landen bij elke stap van de levenscyclus van een onderzoeksreactor, inclusief de ontwikkeling van de nucleaire infrastructuur die nodig is voor de bouw, veilige en beveiligde exploitatie en het gebruik van de faciliteit”, aldus Petr Chakrov, hoofd van de afdeling onderzoeksreactoren van de IAEA. “Met deze proefopleiding in Senegal hebben we het startschot gegeven voor een nieuw initiatief om onze steun aan landen die de nodige arbeidskrachten voor een nieuw onderzoeksreactorprogramma willen ontwikkelen, te versterken.”
De opleidingssessie over het gebruik van het Human Resource Modelling Tool van de IAEA voor nieuwe onderzoeksreactorprogramma’s vond plaats van 12 tot en met 16 december in Dakar, Senegal. Het West-Afrikaanse land plant een onderzoeksreactorprogramma, met een haalbaarheidsstudie die waarschijnlijk begin 2023 zal plaatsvinden, verklaarde Cheikh Niane, technisch coördinator van Senegals onderzoeksreactorproject en secretaris-generaal van het ministerie van Olie en Energie. De sessies van de opleiding, die door een driekoppig team onder leiding van de IAEA werd gegeven aan 12 ambtenaren, bestonden uit een demonstratie van het HR-model en de installatie en configuratie van het instrument op de computers van de deelnemers, alsook basisvaardigheden in het gebruik van dynamische modellering en oefeningen waarbij scenario’s met het instrument werden bekeken. De opleiding omvatte ook onderwerpen als goede praktijken voor personeelsplanning, veiligheid en personeelsbezetting voor de regelgevende instantie, perspectieven voor de exploitatie en de regelgever, en personeelsgegevens voor programma’s voor onderzoeksreactoren.
“Het personeelsbeheer is de pijler van een succesvolle projectontwikkeling,” zei Niane. “We moeten bepalen hoe het staat met ons personeelsbestand om een nucleair programma in het land te ondersteunen, en wat onze rekruteringspool moet zijn. We beginnen nu al met het opgeleide team dat bestaat uit de belangrijkste belanghebbenden.” De Human Resource Modelling Tool for New Research Reactor Programmes is ontwikkeld op basis van een Nuclear Power Human Resources Modelling (NPHR) tool, die in 2011 door de Verenigde Staten van Amerika aan de IAEA is verstrekt. Het NPHR helpt landen inzicht te krijgen in hun personeelsbehoeften en de personeelsstroom bij het plannen van een kernenergieprogramma. Het nieuwe instrument voor onderzoeksreactorprogramma’s zal landen helpen de personeelsbehoeften en de behoefte aan een coherente nationale personeelsontwikkeling op dit gebied beter te begrijpen.