Artist impression: SHINE Veendam

Veendam gekozen uit meer dan 50 internationale locaties

Volgens SHINE werd Veendam geselecteerd na een zoekproces van een jaar waarin meer dan 50 voorstellen van locaties uit heel Europa werden beoordeeld. Het voegde eraan toe dat Veendam werd geselecteerd vanwege “de sterke steun van het gebied voor de ontwikkeling en productie van levensreddende geneesmiddelen, de passie voor innovatie en de beschikbaarheid van hooggeschoolde en opgeleide werknemers”. Bovendien biedt de gemeente een gemakkelijke transporttoegang tot de Europese markt, de aanwezigheid van de hoog aangeschreven koninklijke universiteit en de kennis en infrastructuur op het gebied van versnellingstechnologie. De bouw van de faciliteit in Veendam zal naar verwachting in 2023 beginnen en de commerciële productie zal eind 2025 van start gaan.

Molybdeen-99

De Europese faciliteit van SHINE zal in eerste instantie gericht zijn op de productie van molybdeen-99 (Mo-99), een diagnostisch isotoop dat wordt gebruikt voor procedures waarmee hartaandoeningen, kanker en andere aandoeningen kunnen worden opgespoord. Wanneer de fabriek in Veendam klaar is, zal zij in staat zijn het dubbele van de Europese behoefte aan Mo-99 te produceren. De technologie kan ook worden gebruikt om op de locatie een breed scala van andere medische isotopen te produceren, waaronder jodium-131, xenon-133 en lutetium-177. “De keuze van SHINE voor de gemeente Veendam als locatie voor onze tweede productiefaciliteit is geweldig nieuws voor artsen en patiënten in heel Europa”, aldus Harrie Buurlage, vicepresident Europese activiteiten van SHINE. “De productiefaciliteit zal een oplossing zijn voor heel Europa en SHINE in staat stellen een betrouwbare, flexibele levering van een breed scala aan kritische medische isotopen aan Europese klanten te leveren, te beginnen met molybdeen-99. We kijken uit naar de samenwerking met onze nieuwe partners in Veendam, de provincie Groningen en Nederland.”

70% van wereldwijde behoefte

In mei 2019 ging de schop in de grond voor de bouw van de Amerikaanse productiefaciliteit van SHINE. De fabriek in Janesville zal naar verwachting qua capaciteit de grootste productiefaciliteit voor medische isotopen ter wereld worden. SHINE installeert het komende jaar de gespecialiseerde procesapparatuur in de faciliteit, en verwacht eind 2022 te kunnen beginnen met de productie van Mo-99. De faciliteit zal in twee derde van de Amerikaanse vraag naar Mo-99 voor patiënten kunnen voorzien. De fabrieken in Janesville en Veendam zullen in staat zijn 70% van de wereldwijde patiëntenbehoefte te produceren, aldus SHINE.