China

Na een lichte vertraging in 2022 tot 2% als gevolg van de wereldwijde energiecrisis en uitzonderlijke weersomstandigheden in sommige regio’s, zal de groei van de wereldwijde vraag naar elektriciteit naar verwachting versnellen tot een gemiddelde van 3% tot 2025, zo blijkt uit het Electricity Market Report 2023 van het IEA. Meer dan 70% van de toename van de wereldwijde vraag naar elektriciteit in de komende drie jaar zal naar verwachting afkomstig zijn van China, India en Zuidoost-Azië. Momenteel wordt verwacht dat het aandeel van China in het wereldwijde elektriciteitsverbruik zal stijgen tot een nieuw record van een derde in 2025, tegenover een kwart in 2015. Tegelijkertijd proberen de geavanceerde economieën het gebruik van elektriciteit uit te breiden om fossiele brandstoffen te vervangen in sectoren als vervoer, verwarming en industrie.

Energiemix

Terwijl de opwekking van elektriciteit uit aardgas in de Europese Unie de komende jaren volgens de huidige trends zal dalen, zal een aanzienlijke groei in het Midden-Oosten deze daling gedeeltelijk compenseren, aldus het rapport. Ondertussen zal de verwachte daling van de kolengestookte productie in Europa en Noord- en Zuid-Amerika waarschijnlijk worden gecompenseerd door een stijging in de regio Azië-Stille Oceaan, ondanks de toename van het gebruik van kernenergie en het opnieuw opstarten van centrales in sommige landen, zoals Japan. Volgens het IEA zullen hernieuwbare energiebronnen en kernenergie de komende drie jaar de groei van het wereldwijde elektriciteitsaanbod domineren en samen gemiddeld meer dan 90% van de extra vraag dekken. De productie van hernieuwbare energie zal in de periode 2023-2025 meer toenemen dan alle andere bronnen samen, met een jaarlijkse groei van meer dan 9%. De sterke groei van hernieuwbare energiebronnen betekent dat hun aandeel in de mondiale elektriciteitsproductiemix naar verwachting zal stijgen van 29% in 2022 tot 35% in 2025.

Groei

“De energiecrisis heeft de belangstelling voor de rol van kernenergie als bijdrage tot de energiezekerheid en de vermindering van de CO2-intensiteit van de elektriciteitsproductie doen herleven”, aldus het rapport. “In Europa en de Verenigde Staten zijn de discussies over de toekomstige rol van kernenergie in de energiemix weer opgelaaid. Tegelijkertijd worden in andere delen van de wereld al versneld kerncentrales gebouwd. “Als gevolg daarvan zal de wereldwijde productie van kernenergie in de periode 2023-2025 gemiddeld met bijna 4% groeien, een aanzienlijk hoger groeipercentage dan de 2% in de periode 2015-2019. Dit betekent dat in elk jaar tot 2025 ongeveer 100 TWh extra elektriciteit zal worden geproduceerd door middel van kernenergie, het equivalent van ongeveer een achtste van de huidige kernenergieproductie in de VS.”