De batterij, die kleiner is dan een muntstuk, zet de energie die vrijkomt bij het verval van isotopen om in elektriciteit. Fotocredit: Betavolt.

‘Mobiele telefoons hoeven nooit meer opgeladen te worden en drones vliegen eeuwig'

Het bedrijf zei dat de volgende generatie batterij al in de testfase zit en uiteindelijk in massa geproduceerd zal worden voor commerciële toepassingen zoals telefoons en drones. “Betavolt atoomenergiebatterijen kunnen voorzien in de behoefte aan langdurige energievoorziening in verschillende scenario’s, zoals ruimtevaart, AI-apparatuur, medische apparatuur, microprocessoren, geavanceerde sensoren, kleine drones en micro-robots”, aldus het bedrijf in een persbericht.

“Deze nieuwe energie-innovatie zal China helpen een voorsprong te nemen in de nieuwe ronde van de AI-technologische revolutie.” Het bedrijf zei dat de batterij werkt door de energie die vrijkomt bij rottende isotopen om tezetten in elektriciteit.

Betavolt zei dat zijn eerste nucleaire batterij 100 microwatt vermogen en een spanning van 3V kan leveren, terwijl de afmetingen 15x15x5 kubieke millimeter zijn. Het bedrijf is echter van plan om tegen 2025 een batterij met 1 watt vermogen te produceren. Hun kleine formaat betekent dat ze in serie kunnen worden gebruikt om meer energie te produceren, waarbij het bedrijf zich mobiele telefoons voorstelt die nooit meer hoeven te worden opgeladen en drones die eeuwig kunnen vliegen. Het gelaagde ontwerp betekent ook dat de batterij niet in brand vliegt of explodeert als reactie op plotselinge kracht, aldus Betavolt. Bovendien kan de batterij werken bij temperaturen van -60 °C tot 120 °C.