De splijtstof wordt geproduceerd in de speciale Triga-fabriek van Framatome in Romans-sur-Isère.Le Creusot – Metallografisch onderzoek onder een digitale microscoop. © Framatome, Cyrille Dupont (The Pulses).

In mei 2023 werd nog verwacht dat de fabriek “eind 2024 klaar zou zijn”, maar die tijdlijn was in oktober verschoven, toen het DOE zei dat de fabriek “naar verwachting begin 2025 klaar zou zijn”. Nu, volgens de laatste aankondiging van het DOE, wordt het laden van de splijtstof voor Marvel verwacht in 2026 en zal de microreactor naar verwachting in 2027 in bedrijf worden genomen. Triga International is een joint venture tussen het Franse bedrijf Framatome voor de splijtstofcyclus en het Amerikaanse energie- en defensiebedrijf General Atomics. Het is de enige splijtstofleverancier voor Triga-onderzoeksreactoren over de hele wereld.

Triga is een kernreactormodel ontworpen door General Atomics dat wordt gebruikt voor onderzoek en praktische trainingsactiviteiten. Triga-type splijtstofontwerpen worden nu onderzocht voor nieuwe toepassingen buiten de universitaire training. Framatome zei dat Triga-splijtstof kan worden gebruikt voor niet-Triga-centrales zoals kleine modulaire, micro- of geavanceerde reactoren.

Het Marvel-ontwerp is een natrium-kaliumgekoelde microreactor die 85 kilowatt thermische energie zal opwekken. Hij zal worden gebouwd in de Treat-faciliteit met plannen om hem aan te sluiten op een microgrid. Het project zal worden gebruikt om industriële partners te helpen bij het demonstreren van microreactortoepassingen, het evalueren van systemen voor bewaking op afstand en het ontwikkelen van autonome besturingstechnologieën voor nieuwe reactoren. Het systeem zal ongeveer twee jaar werken, volgens een factsheet van het INL. Het DOE kondigde in oktober 2023 aan dat Marvel 90% definitief ontwerp had bereikt, wat “het ontwerp dat gefabriceerd kan worden verder verstevigt”. Toen die mijlpaal was bereikt, konden contracten – waaronder een contract voor splijtstof – worden getekend.

Triga International kreeg in november een contract ter waarde van ongeveer €7,8 miljoen om 37 splijtstofelementen voor Marvel te produceren.

Het bedrijf begon eind januari met het fabricageproces in zijn speciale Triga-productiefaciliteit in Romans-sur-Isère, vlakbij Grenoble in het zuidoosten van Frankrijk, aldus het DOE. De splijtstof voor Marvel zal vergelijkbaar zijn met de Triga splijtstof die gebruikt wordt in universiteitsreactoren voor onderzoek en praktische training. Het DOE zei dat het was geselecteerd vanwege de hoge veiligheidsprestaties en het gecertificeerde gebruik in de VS.