Foto: iStockphoto – Credits: Janusz Bączyński

24 BWRX-300 reactoren op de zes locaties

Half april kondigde Orlen Synthos Green Energy (OSGE) aan dat het zeven locaties in Polen had geselecteerd voor verder geologisch onderzoek naar SMR-centrales op basis van de BWRX-300 van GE Hitachi Nuclear Energy, waarvoor het bedrijf het exclusieve recht in Polen heeft. De locaties waren: Ostrołęka, Włocławek, Stawy Monowskie, Dąbrowa Górnicza, Nowa Huta, Tarnobrzeg Special Economic Zone en Warschau. OSGE diende eind april aanvragen in bij het ministerie van Klimaat en Milieu voor principebesluiten over de bouw van fabrieken op zes locaties, waarbij Warschau van de lijst werd weggelaten. Het ministerie heeft nu principebesluiten afgegeven voor de bouw van in totaal 24 BWRX-300 reactoren op de zes locaties.

Decarbonisatie van de Poolse economie

Het principebesluit is het eerste besluit in het proces van administratieve vergunningen voor investeringen in kerncentrales in Polen dat een investeerder kan aanvragen. Het verkrijgen ervan geeft OSGE het recht om een aantal verdere administratieve regelingen aan te vragen, zoals een vestigingsbesluit of een bouwvergunning. “De besluiten die we hebben ontvangen zijn een belangrijke stap in de richting van een diepe decarbonisatie van de Poolse economie,” kondigde Rafał Kasprów, voorzitter van de Raad van Bestuur van OSGE, aan tijdens het Net Zero Nuclear forum op de COP28 klimaatveranderingsconferentie in Dubai. “Het is symbolisch dat we de besluiten vandaag hebben ontvangen – met kooldioxide-emissies in Polen die 928g CO2/kWh bedragen, de hoogste in Europa en een van de hoogste in de wereld. “Deze besluiten stellen ons in staat om een programma te starten voor de bouw van een vloot van BWRX-300 reactoren in Polen om emissievrije, stabiele energiebronnen te leveren voor de energie-, industrie- en verwarmingssector.”

Letter of intent

In december 2021 ondertekenden GE Hitachi, BWXT Canada en Synthos Green Energy (SGE) een Letter of Intent om samen te werken aan de uitrol van BWRX-300 SMR’s in Polen. OSGE – een joint venture tussen chemieproducenten SGE en PKN Orlen – diende op 8 juli vorig jaar een aanvraag in bij het Poolse Nationale Agentschap voor Atoomenergie voor de beoordeling van het reactorontwerp. Het ministerie van Klimaat en Milieu heeft al principebesluiten genomen voor de bouw van twee grote kerncentrales: een voor een centrale van 3750 MWe in Pommeren met de AP1000-technologie van Westinghouse, de andere voor een centrale met twee uit Zuid-Korea afkomstige APR1400-reactoren in de regio Patnów-Konin. Er is ook een principebesluit afgegeven voor het plan van koper- en zilverproducent KGHM Polska Miedź SA om een NuScale VOYGR modulaire kerncentrale te bouwen met een vermogen van 462 MWe, bestaande uit zes modules met elk een vermogen van 77 MWe. De laatste ontwikkelingen in Polen komen op een moment dat er gespeculeerd wordt over de houding van de volgende regering ten opzichte van kernenergie, na de verkiezingen in oktober. Oppositieleider Donald Tusk heeft gezegd dat er op 12 december een coalitieregering van drie oppositiegroepen onder zijn leiding zal worden gevormd.