Illustratie: Ontwerp Sizewell C kerncentrale – credit: ©EDF Energy

Great British Nuclear

Hunt zei ook dat de regering de eerste mededinging voor kleine modulaire reactoren zou starten. Deze zal eind dit jaar worden afgerond en als de haalbaarheid wordt aangetoond “zullen wij deze opwindende nieuwe technologie medefinancieren”. Tevens kondigde hij de lancering aan van Great British Nuclear. Dit is een door de regering gesteund agentschap dat ervoor moet gaan zorgen dat nucleair tegen 2050 tot 25% van de elektriciteit gaat leveren, tegenover ongeveer 15% nu.

De regering stelde vorig jaar voor het eerst voor, dat Great British Nuclear de taak zou krijgen bij te dragen aan nucleaire projecten in elke fase van het ontwikkelingsproces inclusief de bouw van nieuwe kerncentrales. De Britse nucleaire industrie verwelkomde de aankondiging van Hunt en zei dat Great British Nuclear een vloot van grote en omvangrijke kerncentrales kan opleveren. Tom Greatrex, chief executive van de in Londen gevestigde Nuclear Industry Association, noemde het “een enorme stap voorwaarts voor de energiezekerheid in het VK, en voor net zero”.

Opname van kernenergie ‘van vitaal belang’

Greatrex: “De opname van kernenergie in de UK Green Taxonomy is een belangrijke stap, naar het voorbeeld van andere vooraanstaande nucleaire landen, en zal cruciale investeringen in nieuwe projecten stimuleren, waardoor het goedkoper en gemakkelijker wordt om nieuwe reactoren te financieren. De lancering van Great British Nuclear met bevoegdheden om locaties voor nieuwe projecten te selecteren, zal de uitrol van kernenergie veel efficiënter maken en de toeleveringsketen een duidelijke planning geven om vanuit te werken.” Hunt zei tegen de parlementsleden: “We hebben het aandeel van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen verhoogd van minder dan 10% naar bijna 40%. Maar omdat de wind niet altijd waait en de zon niet altijd schijnt, hebben we nog een essentiële bron van goedkope en betrouwbare energie nodig. En dat is kernenergie.” Hij zei dat over de opname van kernenergie in de taxonomie overleg zal plaatsvinden.

De Europese Unie heeft een soortgelijke taxonomie, in wezen een reeks regels die bedrijven en investeerders begeleiden bij groene investeringen. In juli besloten de leden van het Europees Parlement “de wetenschap te volgen” en wetgeving te steunen die kernenergie opneemt in de taxonomie van het blok.

VK heeft reactoren stilgelegd

De afgelopen jaren heeft het VK ongeveer 15% van zijn energie opgewekt met zijn vloot van commerciële kerncentrales, maar de meeste daarvan worden dit decennium stilgelegd, waarbij de laatste – Sizewell B – in 2035 moet sluiten. Sinds 2000 zijn in het VK de reactoren van Hinkley Point A, Bradwell, Calder Hall, Hunterston, Oldbury, Sizewell, Chapelcross, Dungeness en Wylfa permanent gesloten. De enige overblijvende operationele centrales zijn negen reactoren op vier locaties in Hartlepool, Heysham, Sizewell B en Torness. In Hinkley Point C zijn twee centrales in aanbouw en in Sizewell C zitten er nog twee in de pijplijn. Volgens een recente door de regering bevolen evaluatie van de netto nul-emissie, getiteld Mission Zero, moet het VK “dubbel werk maken” van het bereiken van zijn nucleaire basislastbehoefte door snel werk te maken van een reeks “no regret”-plannen, waaronder nieuwe nucleaire technologieën en kleine modulaire reactoren, als het zijn netto nul-koolstofemissiedoelstellingen wil bereiken. De noodzaak van versnelde plannen was een van de 129 aanbevelingen in het onafhankelijke rapport van voormalig minister van Energie Chris Skidmore.