Een afbeelding van de Shika kerncentrale (Credit afbeelding: Hokuriku)

Regelmatige inspecties na naschokken

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA verklaarde dat het in contact stond met de Japanse toezichthouder: Nuclear Regulation Authority en te horen had gekregen dat er “geen abnormaliteiten waren in de kerncentrales in het getroffen gebied”, eraan toevoegend dat het agentschap de situatie zou blijven volgen. Op dinsdag was bekend dat de aardbeving, de grootste sinds 2011, de dood van 48 mensen had veroorzaakt en reddingswerkers bleven puin doorzoeken op zoek naar overlevenden.

De dichtstbijzijnde kerncentrale bij het epicentrum van de aardbeving was de Shika-centrale van Hokuriku Electric Power Company, die sinds het ongeluk in Fukushima Daiichi in 2011 gesloten is. Nu de naschokken aanhouden, vinden er regelmatige inspecties plaats in de centrale, maar er is geen grote schade gemeld en alle koel- en bewakingssystemen werken, aldus het bedrijf.

Er is een lek ontdekt in een watertank die de koelvijvers voedt, maar de exploitant zegt dat dit geen invloed heeft op de koelfuncties van de centrale. Er is ook een kanteling van enkele centimeters van een deel van de vier meter hoge stalen zeewering, maar de rest is volgens de berichten “gezond en er is geen instortingsgevaar”. Het automatische brandblussysteem was geactiveerd in het gebied van een transformator in de buurt van eenheid 2, hoewel er geen brand werd gedetecteerd.

De Japan Times meldde dat in de Kashiwazaki Kariwa kerncentrale van Tokyo Electric Power Company Holdings (Tepco) ambtenaren “maandag bevestigden dat er water uit een bassin voor verbruikte splijtstof was overgelopen als gevolg van de aardbeving, maar dat er geen afwijkingen in de werking waren gedetecteerd”. In een update van dinsdag zei Tepco: “In de Kashiwazaki-Kariwa kerncentrale zijn de metingen van de schoorsteenmonitoren en meetposten geïnstalleerd aan de grenzen van de kerncentrale binnen normale fluctuatiebereiken, en er is geen radioactiviteit impact op de buitenwereld. Het koelsysteem voor verbruikte splijtstof is in werking in alle eenheden en er zijn geen afwijkingen in de koeling van de splijtstof. Op 2 januari om 12:25 uur ’s middags waren alle patrouilles voltooid en werden er geen afwijkingen als gevolg van deze aardbeving bevestigd.”

Het volledige artikel is te vinden op de website van World Nuclear News.