Een jaar na het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft die volgens Munro een “diepgaande impact gehad, in de vorm van een reset van het belang van energiezekerheid … beleidsmakers herinneren zich, of hebben misschien opnieuw geleerd, wat ze in de jaren zeventig tijdens de oliecrisis wisten en zeker na de Tweede Wereldoorlog”.

Aandacht van investeerders

Over uranium en de nucleaire brandstofcyclus zegt Munro dat de concentratie van het aanbod op zowel geopolitiek als commercieel niveau onder de aandacht is gebracht en “als gevolg daarvan zal de structuur van de uraniummarkt moeten veranderen, zodat er meer diversiteit komt”. Een ander effect is volgens hem dat de aandacht van investeerders op uranium is gevestigd. Tijdens de discussie spreekt Munro over de vooruitzichten voor een uitbreiding van kernenergie in Afrika en schetst hij waarom hij de Cameco-Westinghouse deal als een goede zaak ziet, die meer steun geeft aan het idee dat kernenergie deel uitmaakt van groene taxonomieën. En hoe zit het met de mensen die tegen kernenergie zijn? Is het mogelijk om mensen op andere gedachten te brengen? Munro, die ongeveer 20.000 volgers op Twitter heeft, zegt dat gesprekken de sleutel zijn – zijn ervaring is dat als mensen eenmaal de feiten kennen, ze meestal vóór zijn.

Tijdlijn

Nooit eerder heeft het leger van één land de kerncentrales van een ander land bezet en het Internationaal Atoomenergie Agentschap heeft een rapport opgesteld waarin alle gebeurtenissen van de afgelopen 12 maanden worden opgesomd. Claire Maden van World Nuclear News sluit zich aan bij gastheer Alex Hunt om een aantal belangrijke momenten samen te vatten.

De volledige podcast is hier te beluisteren.