Photo: S. Dawson / No 10 Downing Street

Minister van BZ

Grossi heeft maandag in Londen een ontmoeting gehad met minister van Buitenlandse Zaken Cleverly en heeft het Verenigd Koninkrijk bedankt voor zijn steun aan de missie van de IAEA. De twee wisselden van gedachten over een aantal kwesties, waaronder nucleaire verificatie in de Islamitische Republiek Iran en de dringende noodzaak om een nucleair ongeval in de kerncentrale van Zaporizja (ZNPP) in Oekraïne te voorkomen. De ZNPP is de grootste kerncentrale van Europa, en in september vestigde de IAEA een permanente aanwezigheid in de centrale die te kampen heeft met stroomonderbrekingen als gevolg van beschietingen. De situatie brengt de nucleaire veiligheid en beveiliging van de centrale in gevaar en Grossi heeft zich ingezet voor de instelling van een beschermingszone op de locatie. Later deze week zal Grossi naar Moskou reizen om het overleg met zijn Russische collega’s over de instelling van een dergelijke zone voort te zetten.

Foto: S. Dawson /© No 10 Downing Street

AUKUS en NHSI

Grossi en Cleverly spraken ook over verbintenissen over non-proliferatie in het kader van AUKUS, een partnerschap tussen Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Via AUKUS wil Australië conventioneel bewapende nucleair aangedreven onderzeeërs verwerven, waarvoor speciale regelingen voor nucleaire veiligheidscontroles nodig zijn. Het VK haalt iets minder dan 15% van zijn elektriciteit uit kernenergie en heeft plannen om meer kerncentrales te ontwikkelen. Tijdens een ontmoeting tussen de heer Grossi en minister van Klimaat Stuart op dinsdag bespraken de twee het Nuclear Harmonization and Standardization Initiative (NHSI) van de IAEA. Het initiatief heeft tot doel de veilige en beveiligde toepassing van kleine modulaire reactoren (SMR’s) te vergemakkelijken, een technologie die steeds meer belangstelling krijgt vanwege haar potentieel om koolstofarme energie te produceren.

©EDF

Hinkley Point C

Tijdens zijn bezoek aan het pas opgerichte Britse ministerie voor Energiezekerheid en Netto Nul, zette Grossi de besprekingen over SMR’s en NHSI voort tijdens een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van de Britse industrie voor regelgeving, SMR’s en geavanceerde modulereactoren. Hij had ook een ontmoeting met de Nuclear Skills Strategy Group, het Young Generation Network van het Nuclear Institute en Women in Nuclear UK om van gedachten te wisselen over het belang van gender, diversiteit en inclusie in de nucleaire sector. Op woensdag bezocht Grossi de locatie van de kerncentrale Hinkley Point C. De centrale is nog in aanbouw en moet in juni 2027 in gebruik worden genomen. Na voltooiing zullen de twee drukwaterreactoren in totaal 3.200 megawatt (MW) aan elektrisch vermogen leveren. Het VK heeft momenteel 5.883 MW aan operationele nucleaire capaciteit. Hinkley Point C werd in 2010 door de regering aangekondigd en zal volgens EDF Energy na voltooiing 600 miljoen ton kooldioxide-uitstoot compenseren gedurende de levensduur van 60 jaar. De centrale wordt gebouwd naast de sites van Hinkley Point A en Hinkley Point B, twee kerncentrales die definitief zijn gesloten en worden ontmanteld.

Foto Hinkley Point C ©EDF