CNPP-webplatform is belangrijke bron van betrouwbare, actuele informatie over de ontwikkelingsprogramma's voor kernenergie

“Het verschaffen van toegang tot betrouwbare informatie over de status en ontwikkeling van vreedzame kernenergieprogramma’s over de hele wereld is een zeer belangrijke en noodzakelijke activiteit”, zegt Marie Idlin, een CNPP-bijdrager uit Polen. “Het CNPP-project vergemakkelijkt deze taak enorm en geeft lezers op een duidelijke en gebruiksvriendelijke manier inzicht in de individuele oplossingen en benaderingen van IAEA-lidstaten met betrekking tot deze energiebron. We zijn verheugd dat Polen, een nucleaire nieuwkomer, de kans heeft gekregen om zijn nieuwe profiel voor de publicatie van dit jaar op te stellen.”

De 2023 editie van CNPP bevat bijgewerkte gegevens over kerncentrales, regelgevingskaders en energiebeleid, die het steeds veranderende landschap van de wereldwijde nucleaire industrie weerspiegelen.

Het nieuwe webplatform biedt bijgewerkte nucleaire profielen en een nieuw product genaamd Country Highlights, een snapshot van één pagina voor elk van de deelnemende lidstaten. Het CNPP is een uitgebreide bron van informatie over kernenergie.  Het geeft een samenvatting van de organisatorische en industriële aspecten van kernenergieprogramma’s en geeft informatie over de relevante wet- en regelgeving en internationale kaders in elk land. Het beschrijvende en statistische overzicht van de algemene energie- en elektriciteitssituatie in elk land en zijn kernenergiekader dient als een geïntegreerde bron van belangrijke achtergrondinformatie over kernenergieprogramma’s wereldwijd.

Het webplatform is in nauwe samenwerking met de lidstaten vernieuwd om de gebruikerservaring te optimaliseren, zodat lezers effectief gebruik kunnen maken van de uitgebreide en diverse beschikbare informatie. Met een visueel aantrekkelijke en intuïtieve interface biedt het nieuwe webplatform naadloze navigatie en gemakkelijke toegang tot kernenergie-informatie. Het heeft ook een responsieve lay-out, zodat gebruikers het webplatform en de verschillende productaanbiedingen gemakkelijk kunnen verkennen op verschillende apparaten.

Een opmerkelijke toevoeging aan het CNPP-webplatform is de introductie van de Country Highlights, die een beknopt overzicht geven van het kernenergieprofiel van elk land. Deze one-pagers bevatten pertinente informatie, belangrijke statistieken en essentiële feiten, die gebruikers een momentopname geven van het kernenergiescenario van een land en een blik op zijn energielandschap.

Als onderdeel van het streven van de IAEA om uitgebreide kernenergiegegevens te verstrekken, is het CNPP-webplatform nu geïntegreerd met de PRIS-database. Deze integratie breidt de mogelijkheden van de website uit, waardoor gebruikers toegang krijgen tot een schat aan aanvullende informatie uit PRIS. Gebruikers kunnen reactorspecifieke details, historische trends en wereldwijde statistieken verkennen en zo een dieper inzicht krijgen in het wereldwijde kernenergielandschap.

Het nieuwe CNPP webplatform erkent de uiteenlopende behoeften van gebruikers en maakt het nu mogelijk om hoogwaardige, afdrukbare versies van de nucleaire profielen te genereren. Of het nu voor onderzoek, presentaties of archiveringsdoeleinden is, gebruikers kunnen de profielen eenvoudig openen en direct afdrukken vanaf het webplatform.

“Het CNPP-webplatform is een belangrijke bron van betrouwbare, actuele informatie over de ontwikkelingsprogramma’s voor kernenergie van de IAEA-lidstaten”, zegt Richard Mahlong, CNPP-medewerker uit Zuid-Afrika. “Zuid-Afrika exploiteert de Koeberg-kerncentrale met twee eenheden al veilig sinds 1984 en het land heeft plannen om zijn kernenergieprogramma uit te breiden. Ik ben blij dat ik betrokken ben bij de update van het South Africa 2023 CNPP, dat de status van het huidige kernenergieprogramma en de toekomstige uitbreidingsplannen van het land weergeeft.”