Naoki Chigusa, toespraak voor het World Nuclear Symposium in Londen, in september (Afbeelding: WNA)

Een veilige en betrouwbare opstart en sterke operationele prestaties zijn gewaarborgd

De WANO is een internationale non-profitorganisatie die in 1989 is opgericht door ’s werelds exploitanten van kerncentrales om kennis over veiligheid en operationele ervaring uit te wisselen tussen organisaties die commerciële kernreactoren exploiteren. De organisatie heeft momenteel 429 nucleaire eenheden als lid. Naoki Chigusa, CEO van de WANO, zei dat deskundigen sinds 2015 159 missies voor assistentie aan nieuwe eenheden hebben uitgevoerd bij de 53 eenheden die zijn opgestart in zowel bestaande als nieuwkomers op het gebied van kernenergie.

Chigusa zei: “Door de ondersteuning van WANO hebben onze leden een hoger niveau van operationele gereedheid laten zien, waardoor een veilige en betrouwbare opstart en sterke operationele prestaties zijn gewaarborgd. We moedigen organisaties die nieuwe eenheden bouwen en voorbereiden – of ze nu traditionele reactortechnologieën gebruiken of innovaties zoals kleine modulaire reactoren – aan om zich in een vroeg stadium bij de WANO aan te sluiten. Dit zorgt ervoor dat ze jaren voor de commerciële start kunnen profiteren van onze expertise en ervaring en dat ze veilig en betrouwbaar kunnen opstarten.”

Naast de missies voor hulp aan nieuwe eenheden, zijn er ongeveer 18 maanden voor de eerste splijtstoflading beoordelingen van de operationele gereedheid en een paar maanden voor het laden van de splijtstof beoordelingen door collega’s. Deze bieden “praktische, persoonlijke interacties die nieuwe exploitanten helpen zich voor te bereiden op de cruciale overgang van de bouw van de centrale naar de exploitatie van de centrale en de eerste jaren van commerciële exploitatie”. Er is ook training “op maat van de specifieke behoeften van de leden, met inbegrip van het delen van beste praktijken uit de sector.”

De organisatie staat bekend om de voortdurende ondersteuning die exploitanten van kerncentrales elkaar bieden en van elkaar krijgen, en ze heeft een lidmaatschapscategorie in een eerder stadium gecreëerd voor een organisatie tijdens de aanbestedings-, vergunnings-, bouw- en inbedrijfstellingsfase van een nieuwe kerncentrale, met de bedoeling dat ze overgaan naar volledig stemgerechtigd lid op het moment dat het eerste nucleaire beton op het nucleaire eiland wordt gestort.