Vlag IAEA

Fotocredit: Vlag van Oekraïne, © Dmitri Larichev

DG Gossi zei "ongelooflijk trots" te zijn op het IAEA-team

Het IAEA-personeel moest de frontlinie van de Russische en Oekraïense strijdkrachten oversteken om de kerncentrale met zes eenheden, die het afgelopen jaar door Russische troepen is bezet, te bereiken. De vertraging bij de laatste personeelswissel kwam na berichten van de IAEA over een toename van beschietingen in het gebied in de afgelopen weken. Het Oekraïense Energoatom zei dat de vertragingen bij de wisseling waren veroorzaakt door Rusland. De Russische kant verwerpt deze beweringen en Renat Karchaa, adviseur van Rosenergoatom, werd door Tass geciteerd als zou het bij de overdracht betrokken beveiligingspersoneel onder vuur zijn komen te liggen en dat een aantal mijnen langs de route onschadelijk moest worden gemaakt.

Video op Twitter

Directeur-generaal Rafael Mariano Gossi zei dat hij “ongelooflijk trots” was op het IAEA-team in een Twitter-post waarin in een video te zien was hoe het team een deel van de reis toont die ze te voet moesten afleggen. In de verklaring van de IAEA waarin de succesvolle rotatie van het personeel werd aangekondigd, maakte Grossi geen melding van veiligheidsproblemen tijdens de overdracht, maar “bedankte hij alle betrokken partijen voor hun constructieve inspanningen om een einde te maken aan de impasse rond de rotatie … die volgde op een toename van de militaire activiteit in de regio”.

ISAMZ-team

Grossi zei dat de succesvolle rotatie van groot belang was voor de toekomst van de IAEA Support and Assistance Mission to Zaporizhzhya (ISAMZ), die zes maanden geleden is opgericht om nucleaire veiligheids- en beveiligingsactiviteiten uit te voeren op de locatie. Grossi: “De permanente aanwezigheid van ISAMZ … is onmisbaar om het risico van een nucleair ongeval tijdens deze toch al zo verwoestende oorlog te helpen verminderen. Onze moedige deskundigen – die nauw samenwerken met het exploitatiepersoneel van de centrale – geven technisch advies en houden de situatie in extreem moeilijke en uitdagende omstandigheden in de gaten. Ik ben zeer dankbaar voor al het belangrijke werk dat zij doen en voor hun professionalisme en inzet voor nucleaire veiligheid en beveiliging. Het team dat vandaag vertrekt, is enkele weken langer gebleven dan verwacht, en het nieuwe team wacht al een aantal weken in Oekraïne en zet zich in om zijn oorspronkelijke opdracht te vervullen.”

Zaporizja is de afgelopen week drie keer zijn laatste 330kV back-up stroomleiding kwijtgeraakt, de laatste keer op woensdag toen deze werd afgesloten “waarschijnlijk door beschietingen aan de andere kant van de Dnipro rivier”, meldde het ISAMZ-team. Grossi zegt dat hij zijn langdurige inspanningen om een veiligheids- en beveiligingszone in en rond de centrale in te stellen, zal voortzetten. Ook de teams van deskundigen van de IAEA die in de drie andere kerncentrales in Oekraïne zijn gestationeerd, rouleren deze week.