iStock c wenht

PET-scan van het brein. Fotocredit: iStockphoto | ©wenht

Verdere studies op dit onderwerp zijn gerechtvaardigd

Het onderzoek is het eerste dat aantoont dat deze glucosemetabolismepatronen in de hersenen onafhankelijk van elkaar cognitieve achteruitgang kunnen beïnvloeden en potentiële therapeutische doelen bij deze patiënten kunnen verduidelijken, aldus de auteurs. “De huidige studie suggereert dat DLB-hypo en DLB-hyper onafhankelijk van elkaar kunnen zijn en een verschillende invloed hebben op de cognitieve functie in patiënten met DLB”, schrijven hoofdauteurs.

DLB is na de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende neurodegeneratieve dementie. Eerdere F-18 FDG-PET studies hebben aangetoond dat hypometabolisme en hypermetabolisme aanwezig zijn in verschillende gebieden van de hersenen bij deze patiënten, legden de auteurs uit. Hoewel de hersengebieden met relatief hypometabolisme en hypermetabolisme gelijktijdig zijn gedetecteerd bij mensen met DLB, heeft geen enkele studie onderzocht of de hypo- en hypermetabolische gebieden gekoppeld of onafhankelijk van elkaar zijn, merkten ze op. Daarom onderzocht de groep in deze studie de relatie tussen deze patronen en de cognitieve functie bij patiënten.

De onderzoekers namen 55 patiënten met DLB (15 met prodromale DLB en 40 met waarschijnlijke DLB) en 13 gezonde controles aan die F-18 FDG-PET en gedetailleerde neuropsychologische tests ondergingen. Ze gebruikten een lineair gemengd model om associaties te identificeren tussen verschillende hersengebieden die beïnvloed waren door hypometabolisme en hypermetabolisme en veranderingen in longitudinale cognitieve achteruitgang. “Onze bevindingen impliceren dat verdere studies die onderzoeken of hypermetabolisme in de hersenen bij DLB een therapeutisch doelwit kan zijn, gerechtvaardigd zijn,” concludeerde de groep. De hoofdauteurs zijn Seong Ho Jeong, promovendus aan de Yonsei University College of Medicine in Seoul, Zuid-Korea, en Jungho Cha, PhD, van de Icahn School of Medicine at Mount Sinai in New York City.

Lees het artikel op de website van Auntminnie.com

Het volledige artikel in npj | Parkinson’s disease is hier te vinden.