Prognose met twee jaar verlengd

Beide centrales bevinden zich in het noorden van Engeland en zijn sinds de jaren tachtig in bedrijf. EDF kondigde in september 2022 aan dat het de plannen voor een korte verlenging wilde herzien. De twee centrales zouden namelijk oorspronkelijk in 2014 uit bedrijf worden genomen. EDF Energy verklaarde aanzienlijk te hebben geïnvesteerd om de prognose te kunnen verplaatsen naar 2024. Dit is nu met nog eens twee jaar opgeschoven naar maart 2026.

 

Credit foto Hartlepool: © EDF Energy

De nettocapaciteit van de vier eenheden bedraagt 2.245 MW

Heysham A en Hartlepool A hebben beide twee geavanceerde gasgekoelde reactoreenheden. Volgens het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie zijn ze allemaal in 1989 volledig commercieel gaan draaien, hoewel ze volgens het IAEA in 1983 of 1984 voor het eerst op het net werden aangesloten. Volgens gegevens van de IAEA bedraagt de nettocapaciteit van alle vier eenheden samen 2.245 MW. Het moederbedrijf EDF Energy zei vorig jaar dat het op lange termijn zijn rol wil spelen in de verbintenis van de regering om de nucleaire capaciteit in het VK uit te breiden van ongeveer 5,8 GW vandaag tot 24 GW tegen 2050. Het Franse staatsbedrijf heeft grote belangen in vier van de acht aangewezen locaties voor nucleaire ontwikkeling: Hinkley Point, Sizewell, Hartlepool en Heysham.

 

Foto: regelkamer Hartepool – credit: © EDF Energy

Kritische impuls voor energiezekerheid

De in Londen gevestigde Nuclear Industry Association verwelkomde het plan van EDF om de levensduur van Hartlepool en Heysham te verlengen. Chief executive Tom Greatrex zei dat verlengingen op korte termijn een kritieke, onmiddellijke impuls zouden geven aan de Britse energiezekerheid, door het gasverbruik en de rekeningen te verlagen. In augustus werd de Hinkley Point B-1 kerncentrale in het zuidwesten van Engeland definitief stilgelegd, waardoor het Verenigd Koninkrijk nog maar negen reactoren in commercieel bedrijf heeft – waardoor de druk op de Britse elektriciteitsvoorziening in de aanloop naar de koudste maanden van het jaar toeneemt. De afgelopen jaren heeft het VK ongeveer 15% van zijn elektriciteit opgewekt met zijn vloot van commerciële kerncentrales, maar de meeste daarvan worden dit decennium buiten bedrijf gesteld; de laatste – Sizewell B – zal in 2035 worden gesloten.

Twee nieuwe eenheden gepland in Hinkley Point

Sinds 2000 zijn in het VK de reactoren van Hinkley Point A, Bradwell, Calder Hall, Hunterston, Oldbury, Sizewell, Chapelcross, Dungeness en Wylfa permanent gesloten. De enige nog werkende centrales zijn die in Hartlepool A (twee eenheden), Heysham A (twee eenheden), Heysham B (twee eenheden), Sizewell B (één eenheid) en Torness (twee eenheden). De geraamde einddata voor de productie van Heysham B en Torness blijven ongewijzigd op maart 2028. De sluiting van Sizewell B is gepland voor 2035. Op dat moment zullen alleen de twee nieuwe EPR-eenheden in Hinkley Point C in commercieel bedrijf zijn.

Hartlepool turbinehal – fotocredit: © EDF Energy