Rescue Robot

De Rescue Robot is gebouwd op een 1,6 ton zware JCB-graafmachine en uitgerust met hightech robotsystemen en draadloze technologie, naast gespecialiseerde, robuuste camera’s en lampen die niet kapotgaan in gevaarlijke omstandigheden. Tot de functies van de robot behoren: een specialistisch reddingsgereedschap met 700 staven om door elk gevaar op zijn weg te snijden; een grijphaak om elk obstakel te verplaatsen; een mogelijkheid om een aanhangwagen te trekken met een gemonteerde trechter om een bundel zand te verspreiden om gemorste vloeistof in te dammen; een hechtend sproeisysteem om een radioactieve morsing in te dammen. De robot is ook tuivrij en kan vanuit een veilige ruimte in het controlecentrum tot op 150 meter afstand worden bestuurd. De robot is met succes getest op de site van Sellafield en het in Cumbria gevestigde Forth wil hem nu uitrollen naar andere fabrieken in het VK.

Foto ©Forth

©FORTH

Baanbrekend

“De Rescue Robot is een baanbrekende ontwikkeling die al met succes is getest in gevaarlijke omgevingen, en hij is gemaakt om een veilig, op afstand bediend alternatief te bieden voor het sturen van mensen naar rampgebieden,” aldus Mark Telford, directeur van Forth. “Door samen te werken met Sellafield Ltd konden we bewijzen dat de machine bestand is tegen enkele bijzonder gevaarlijke omstandigheden, en de verschillende aanpassingen en mogelijkheden betekenen dat dit een echte aanwinst zal zijn voor de Britse nucleaire industrie. Er zijn eindeloos veel aanpassingen en eindeffectoren die op de robot kunnen worden aangebracht, en we zijn blij dat we een product kunnen leveren dat het werk in kerncentrales in het hele land veel veiliger zal maken, terwijl het de industrie ook een aanzienlijke hoeveelheid geld zal besparen.”

Foto: Robotic solutions ©FORTH

©Government UK

Permanent paraat

Een Rescue Robot bevindt zich nu permanent in Sellafield en staat paraat om veilig alle noodwerkzaamheden in de gevaarlijkste zones van de site uit te voeren. “De introductie van de Rescue Robot biedt enorme voordelen om mensen buiten schot te houden als we ooit moeten reageren op een noodsituatie”, zegt Sellafield Ltd Security and Resilience Operations Manager Gus Harding. “De Sellafield site is de perfecte proeftuin voor dit soort innovatieve technologie en het feit dat een machine als deze zo direct beschikbaar is, geeft iedereen gemoedsrust.”

Foto: Sellafield storage pond. ©UK Government