Fotocredit: iStockphoto | semakokal

's Werelds grootste leverancier van n.c.a. Lutetium-177

“Het aangaan van deze strategische samenwerking met Alpha-9 benadrukt ons geloof in de waarde van het ontwikkelen van gevestigde bèta-emitters zoals Lutetium-177, om de radiofarmaceutische industrie vooruit te helpen en het voordeel voor patiënten te maximaliseren”, zegt Steffen Schuster, CEO van ITM. “Onze positie als ’s werelds grootste leverancier van n.c.a. Lutetium-177 maakt ons een ideale partner voor Alpha-9. We kijken ernaar uit om samen te werken met een bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling van n.c.a. Lutetium-177. We kijken uit naar de samenwerking met een bedrijf dat onze visie deelt om de kankerzorg en de resultaten voor patiënten wereldwijd te verbeteren.”

“Een stabiele en betrouwbare aanvoer van hoogwaardige isotopen is de sleutel tot de succesvolle ontwikkeling van onze producten, en de samenwerking met ITM is een waardevolle volgende stap in het uitbouwen van ons eigen aanbod van gedifferentieerde en nauwkeurige radiofarmaceutica,” aldus David Hirsch, M.D., Ph.D., CEO van Alpha-9.

ITM zal Alpha-9 zijn n.c.a.177Lu leveren voor de klinische ontwikkeling van Alpha-9 radiofarmaceutische kandidaten bestaande uit n.c.a.177Lu gecombineerd met niet nader genoemde targeting moleculen. ITM heeft een U.S. Drug Master File (DMF) bij de Food and Drug Administration (FDA) voor n.c.a.177Lu en heeft marketingautorisatie in de EU (merknaam EndolucinBeta®).

Over radiofarmaceutische therapie (RPT)

Radiofarmaceutische therapie (RPT) is een opkomende klasse van kankertherapieën die ernaar streeft straling rechtstreeks aan de tumor toe te dienen en tegelijkertijd de blootstelling aan straling van normaal weefsel te minimaliseren. Gerichte radiofarmaceutica worden gemaakt door een therapeutisch radio-isotoop zoals: lutetium-177 of actinium-225 te koppelen aan een doelmolecuul (bijv. peptide, antilichaam, kleine molecuul) dat nauwkeurig tumorcellen kan herkennen en zich kan binden aan tumorspecifieke kenmerken, zoals receptoren op het tumorceloppervlak. Hierdoor hoopt de radio-isotoop zich op in de tumor en vervalt, waarbij een kleine hoeveelheid ioniserende straling vrijkomt met als doel het tumorweefsel te vernietigen. De precieze lokalisatie maakt een gerichte behandeling mogelijk met mogelijk minimale impact op gezond omringend weefsel.