De cover van het boek The Nuclear Sublime

Kernenergie is de incarnatie van het sublieme

Fotograaf Michael Collins, die momenteel gastprofessor is aan de Universiteit van Suffolk, vond de nucleaire locaties onder andere “rustig en prachtig”, volgens een online galerij over het boek in de Guardian. Over zijn fotoproject zegt hij: “Nucleaire energie is de incarnatie van het sublieme…. Angst en ontzag lopen als een rode draad door onze ervaring van het sublieme.” Voor The Nuclear Sublime, dat wordt uitgegeven door RRB Photobooks, kreeg Collins gedurende drie jaar ongekende toegang tot Dounreay, Sellafield, Chapelcross, Winfrith, Dungeness, Trawsfynydd, Sizewell A en B, Wylfa en Torness. De foto’s geven een beeld van zeven decennia nucleaire infrastructuur en, zo zegt de uitgever, “de huidige staat en toekomst van de Britse nucleaire industrie – gewoonlijk verborgen voor het publiek”.

Magneten met gele toppen

De foto’s van Collins zijn zeer interessant, zowel wat betreft de technologische details als de artistieke kwaliteit. Eén foto van een tankholte bij Sizewell B contrasteert de uraniumstaven van de reactor in een helderblauwe plas modererend water met de grimmige, oranje omgeving. Een foto van de vacuümvatmodule in de montageput van de tokamak van ITER toont een groep magneten met gele toppen langs de glanzende zilverkleurige binnenkant.

Doolhof van leidingen

Een foto van de turbinehal in de stilgelegde kerncentrale van Chapelcross laat zien hoe “elke turbine en de bijbehorende leidingen een andere kleur hadden om het onderhoud te vergemakkelijken”, wat resulteerde in het doolhof van blauwe, gele, groene, oranje en bruine leidingen dat Collins vastlegde, een foto die hij maakte met focus-stacking technologie, zei hij.

Artistieke schoonheid en technologische educatie

Nucleaire archeologie: Collins schrijft in The Nuclear Sublime: “Mijn toegang tot zo’n breed scala aan kernenergielocaties stelde me in staat om bijna de hele archeologie van een industrie te fotograferen.” Zijn foto’s bieden het publiek een uitstekende gelegenheid om de Britse nucleaire geschiedenis te verkennen en tegelijkertijd te genieten van een zeldzame mix van artistieke schoonheid en technologische educatie.

Michael Collins werd in 1961 in India geboren. Hij doceerde aan Harvard, The Royal College of Art en Goldsmiths en is gasthoogleraar fotografie aan de Universiteit van Suffolk. Hij werkte onder andere in opdracht van de Design Council en Network Rail, The Institution of Chemical Engineers, Birmingham City Council en Potteries Museum and Art Gallery. Zijn werk is onder andere gepubliceerd in Frieze, Granta, Apollo, FT Weekend Magazine, The Guardian, RIBA magazine, Blueprint, Evening Standard, Source, Wallpaper* en Le Monde. The Nuclear Sublime is zijn zesde boek en is te bestellen bij de uitgever RRB Photobooks. RRB Photobooks is een uitgeverij en boekhandel gespecialiseerd in Britse documentaire fotografie.