Rafael Mariano Grossi, directeur-generaal van de IAEA, heet de aanwezigen persoonlijk en online welkom op de Wereldkankerdag 2024 in Wenen in februari 2024. (Foto: D. Calma/IAEA)

Inspanningen opvoeren

Het tweedaagse evenement werd geopend door Rafael Mariano Grossi, directeur-generaal van de IAEA, die er bij de wereldleiders op aandrong het initiatief te steunen en hun inspanningen op te voeren om kankerzorg voor iedereen mogelijk te maken. Bekijk hier de opname van de openingszitting. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, sloot zich aan bij de oproep van de directeur-generaal dat de al lang bestaande ongelijkheden in de toegang tot kankerzorg wereldwijd moeten worden aangepakt.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, sprak het Forum toe om het belang te benadrukken van samenwerking om gezamenlijke doelen te bereiken voor een betere toegang tot kankerzorg… (Foto: D. Calma/IAEA)

Drievoudig overlevende van kanker doet verhaal

Bianca Muñiz, drievoudig overlevende van kanker, deelde haar eigen ontroerende verhaal van hoop. “Toegang tot levensreddende behandelingen, zoals de behandelingen die ik heb gekregen, zou niet bepaald moeten worden door de geografische loterij van geboorte”, zei ze. Haar boodschap werd verder versterkt toen vertegenwoordigers van drie ontvangende landen, Khumbize Kandodo Chiponda, minister van Volksgezondheid van Malawi, Karina Rando, minister van Volksgezondheid van Uruguay en Raul Doria, directeur van het Instituto Nacional del Cáncer, Paraguay, het woord namen om uit te leggen welke impact Rays of Hope heeft op patiënten die leven met kanker in hun land.

Bianca Muñiz, drievoudig overlevende van kanker, werd toegejuicht door leden van het publiek voor het delen van haar ontroerende verhaal van hoop tijdens het IAEA-evenement over kanker in februari 2024. (Foto: D. Calma/IAEA)

Aantal kankerpatiënten neemt wereldwijd toe

“Jij bent de stem van alle kankerpatiënten wereldwijd,” zei mevrouw Chiponda tegen mevrouw Muñiz toen ze haar verklaring opende. “U bent de stem van de 5000 Malawiërs die wachten op een behandeling met radiotherapie of brachytherapie.” Dankzij Rays of Hope, legde ze verder uit, is de bouw van het eerste radiotherapiecentrum in Malawi nu in volle gang. Maar er zijn meer patiënten in Afrika die wachten op behandeling en ondersteuning.

Uit onlangs gepubliceerde gegevens van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) (Globocan 2022) blijkt dat het aantal kankergevallen en -doden wereldwijd toeneemt in plaats van afneemt. “Dit zegt me dat we een andere aanpak nodig hebben”, zei directeur-generaal Rafael Mariano Grossi van de IAEA in zijn openingsverklaring. “Door middel van Rays of Hope doen we precies dat – we brengen de verschillende actoren samen om impactvolle en blijvende verandering teweeg te brengen.”

De openingszitting van het forum werd live uitgezonden en wereldwijd gevolgd door toehoorders in het kader van Wereldkankerdag 2024. De tweedaagse discussie werd voortgezet met voordrachten van actoren op alle niveaus van het continuüm van de kankerzorg: onderzoekscentra, instellingen voor kankerzorg, overheden, beleidsmakers en de particuliere sector.

Lees het volledige artikel op de website van de IAEA.