
Luchtfoto van Urenco Almelo – fotocredit: ©Urenco
Gevolgen voor het milieu
Urenco verrijkt uranium als splijtstof voor kernreactoren. Hierbij komt warmte vrij. Urenco wil gebruik gaan maken van natuurlijke koelmiddelen in plaats van kunstmatige. De ANVS beoordeelt of activiteiten van Urenco gevolgen hebben voor het milieu, bijvoorbeeld bij lekkage van koelmiddelen. Dat wordt meegenomen in de vergunning die ook over radioactieve straling en nucleaire veiligheid gaat. De ANVS heeft als onafhankelijke toezichthouder al te kennen gegeven van plan te zijn om de bestaande vergunning van Urenco te wijzigen.
Extra gebouw voor stabiele isotopen
Urenco heeft de ANVS ook gevraagd om een tweede gebouw neer te mogen zetten voor de verrijking van stabiele isotopen. Dat zijn niet-radioactieve stoffen die bijvoorbeeld voor onderzoek worden gebruikt. De ANVS is van plan om een vergunning af te geven waarmee Urenco haar inrichting kan uitbreiden met dit gebouw. De bouwvergunning zelf moet Urenco bij de gemeente aanvragen. Het bedrijf moet nog wel een aparte vergunning bij de ANVS aanvragen voor de activiteiten die het in dit gebouw wil uitvoeren. In de gewijzigde vergunning komt nu ook duidelijker te staan wat Urenco mag opslaan in het cilinderontvangst- en verzendingsgebouw (CRDD). Dat gebouw is een opslagplaats voor uranium, een grondstof in het productieproces van splijtstof voor kernreactoren.
Zienswijzen
De ANVS biedt de mogelijkheid voor derden om de ontwerpvergunning in te zien. Eventuele opmerkingen kunnen via een ‘zienswijze’ tot 8 april worden kenbaar gemaakt. De ANVS reageert vervolgens op de zienswijzen wanneer ze een definitief besluit nemen over de vergunningaanvraag. De zienswijzen en reactie erop worden meegenomen in de definitieve vergunning. De vergunning wordt gepubliceerd op Publicatieplatform UitvoeringsContent.