In Brussel vond een ondertekeningsceremonie plaats met Jooho Whang, president en chief executive officer van KHNP, en Laurent Odeh, chief commercial officer van Urenco. Credit: Urenco/KHNP.

Uitbreiding is reactie op verwachte langetermijnstijging van de vraag

“Door de overeenkomst met KHNP, waarmee Urenco al sinds 1993 samenwerkt, zullen we tot ver in het volgende decennium een belangrijke leverancier blijven”, aldus Urenco. Jooho Wang, president en chief executive officer van KHNP, zei dat KHNP ernaar streeft een aantal nieuwe kerncentrales in binnen- en buitenland te bouwen en dat samenwerking met betrouwbare partners zoals Urenco “zeer belangrijk zal zijn naarmate de vraag naar kernenergie internationaal toeneemt”.

In december 2023 keurde Urenco een investering goed om de productiecapaciteit van zijn bestaande fabriek in Almelo, Nederland, uit te breiden. Volgens Urenco is de uitbreiding een reactie op een verwachte langetermijnstijging van de vraag van klanten, omdat meer landen en nutsbedrijven voor het eerst kernenergie gaan gebruiken of de brandstofvoorziening voor bestaande kernreactoren willen uitbreiden en diversifiëren.

De uitbreiding is de derde investering in het kader van Urenco's capaciteitsprogramma.

De president van Zuid-Korea, Yoon Suk Yeol, heeft beloofd de kernenergie-industrie van het land nieuw leven in te blazen door ongeveer $2,4 miljard (€2,2 miljard) te investeren in nucleaire projecten en $750 miljoen aan financiering uit te trekken. Yoon heeft ook beloofd de technologische capaciteit van het land voor kleine modulaire reactoren (SMR) te vergroten en het eerste SMR-model van het land, de i-SMR, tegen 2028 te introduceren. Het beleid van voormalig president Moon Jae-in was om de commerciële reactoren van het land, die ongeveer 30% van de elektriciteitsopwekking voor hun rekening nemen, buiten bedrijf te stellen en geen nieuwe te bouwen.