Narendra Modi kreeg uitleg over de kenmerken van de reactor tijdens zijn bezoek aan de PFBR-locatie (Afbeelding: Narendra Modi)

Geavanceerde reactor van de derde generatie met inherente passieve veiligheidskenmerken

De PFBR is eigendom van en wordt geëxploiteerd door Bharatiya Nabhikiya Vidyut Nigam Limited (Bhavini), een overheidsbedrijf onder de DAE dat in 2003 werd opgericht om zich op FBR’s te richten. De bouw van de PFBR begon in 2004, met als oorspronkelijke verwachte opleverdatum 2010. In maart 2023 zei de parlementaire woordvoerder van de DAE dat de PFBR nu naar verwachting dit jaar zal worden voltooid.

De DAE zei dat de PFBR in eerste instantie gebruik zal maken van een kern van uranium-plutonium gemengd-oxide (MOX) splijtstof, omgeven door een uranium-238 ‘deken’, met plannen om een deken van uranium en thorium te gebruiken om plutonium en U-233 te kweken voor gebruik als splijtstof voor geavanceerde zwaarwaterreactoren die door India worden ontwikkeld.

De Indiase premier Narendra Modi was op de locatie voor de start van het laden van de splijtstof en werd geïnformeerd over het project. Volgens rapporten zijn de oorspronkelijk geschatte kosten van het project ongeveer 420 miljoen dollar (387 miljoen euro), maar dat dit werd ‘herzien naar ongeveer 820 miljoen dollar. India werkt al bijna 40 jaar aan een FBR-programma. Het doel is het gebruik van de rijke thoriumvoorraden van het land.

FBR’s zijn en worden onderzocht of gebouwd in India, Rusland, Frankrijk, China, Japan en de VS. Ze maken het mogelijk om de hoeveelheid energie uit natuurlijk, verarmd en gerecycled uranium aanzienlijk te verhogen. De technologie maakt het ook mogelijk om plutonium en andere actiniden te gebruiken en te recyclen.