De bestaande Kozloduy kerncentrale. Credit afbeelding: Kozloduy NPP

RAB-model meer geschikt dan contracts for difference

Het gaat daarbij om contracts for difference (CfD) en stroomafnameovereenkomsten. Ivanov: ”We erkennen het belang van financiering omdat we beseffen dat we in moeilijke tijden leven met betrekking tot financiële kosten.” Hij zei dat een financieel model prognoses geeft voor de levelised cost of energy (LCOE) van nieuwe reactoren en hoe dit in de markt zou passen. LCOE omvat zowel kapitaal- als bedrijfskosten die moeten worden gedekt. Het is in wezen de langetermijnprijs waartegen de elektriciteit die door een energiecentrale wordt geproduceerd, moet worden verkocht om de investeerder in staat te stellen al zijn kosten te dekken. Ivanov waarschuwde dat “we de hoogste financiële kosten van de afgelopen 20 tot 25 jaar hebben en we hadden de verwachting dat deze tarieven zouden dalen”, wat mogelijk zou leiden tot lagere leenkosten.

Vince Zabieleski, een partner bij het Britse advocatenkantoor Pillsbury Winthrop Shaw Pittman en een voormalig senior juridisch adviseur bij Emirates Nuclear Energy Corporation voor het Barakah-kerncentraleproject in de VAE, vertelde de conferentie dat Hinkley Point C in Engeland werd gefinancierd met CfD, wat “minder dan ideaal” bleek te zijn. Hij zei dat EDF, het Franse staatsbedrijf dat de twee EPR-centrales in Hinkley Point C bouwt, “een enorm bedrijf is en het risico kan dragen” van een CfD-financieringsregeling. “Maar bij een CfD neemt de ontwikkelaar nog steeds alle risico’s.”

Bij een CfD-financieringsmodel moeten ontwikkelaars de volledige bouwkosten van een nucleair project vooraf financieren en beginnen ze pas inkomsten te ontvangen wanneer de centrale elektriciteit begint op te wekken. Dit model heeft geleid tot de annulering van potentiële projecten, zoals het project van Hitachi in Wylfa Newydd in Wales en het project van Toshiba in Moorside in Cumbria, Engeland.

Zabieleski zei dat het CfD-model ertoe leidt dat ongeveer een derde van de kosten rente is tijdens de bouw. “Dus dat werkt niet,” voegde hij eraan toe. Hij zei dat er voor Sizewell C, het volgende geplande nucleaire project in het VK, plannen zijn om het gereguleerde activabasis (RAB) model te gebruiken, dat volgens hem “eigenlijk waarschijnlijk de beste manier is om een kerncentrale te financieren”. Hij zei dat het RAB-model ongeveer analoog is aan de manier waarop de VS hun nucleaire vloot financierden door de kosten door te berekenen aan de uiteindelijke klanten. Het RAB-model geeft een nucleair bedrijf het recht op een gereguleerde inkomstenstroom tijdens de bouw-, inbedrijfstellings- en exploitatiefase van een nieuw nucleair project. Dit wordt gefinancierd door een heffing op elektriciteitsleveranciers en is uiteindelijk afkomstig van consumenten via hun elektriciteitsrekeningen.

Er zijn al twee VVER-eenheden van 1.000 MW van Russische makelij in bedrijf in Kozloduy – de enige commerciële kerncentrale in Bulgarije – en vier oudere VVER-eenheden die uit bedrijf zijn genomen.

Lees het volledige artikel op de website van NucNet.

David Dalton / Kamen Kraev