Kerncentrale Bugey is een Franse kerncentrale, gelegen aan de Rhône in de gemeente Saint-Vulbas in de regio Bugey, in het departement Ain.

Fotocredit: Spiritrespect – CC BY-SA 3.0

Nucleaire wedergeboorte

Frankrijk heeft Bugey in het oosten van Frankrijk gekozen als locatie voor twee nieuwe kernreactoren, als onderdeel van een breder bouwprogramma van zes reactoren die naar schatting 52 miljard euro (58,2 miljard dollar) kosten. Het kantoor van de Franse president Emmanual Macron kondigde de stap aan op woensdag (19 juli) en gaf aan dat de twee EPR2-reactoren van de volgende generatie zouden worden gebouwd op de locatie van een bestaande kerncentrale in Bugey.

De Bugey EPR2-eenheden worden het derde paar EPR2-reactoren, na identieke paren in Penly en Gravelines in Noord-Frankrijk. “De Raad voor Nucleair Beleid heeft besloten om, met de steun van de lokale verkozenen, de locatie van Bugey te kiezen voor de installatie van het derde paar EPR2-reactoren, na Penly en Gravelines,” aldus een verklaring.

Eerder deze maand diende het staatsenergiebedrijf EDF een aanvraag in om het eerste paar EPR2 kerncentrales te bouwen in Penly. De aankondiging van Bugey volgde op een vergadering van de nucleaire beleidsraad. Het was de tweede dergelijke vergadering in zes maanden, beide gehouden om de plannen van Macron te bespreken, aangekondigd in februari 2022, voor een “wedergeboorte” van de Franse nucleaire industrie met de mogelijke bouw van 14 EPR2-eenheden en verlenging van de exploitatie van oudere kerncentrales van 40 jaar tot 50 jaar of meer.

Macron wil ook “een ongekende onderzoeksinspanning” naar kleine modulaire reactoren en innovatieve reactoren en het onderhoud en de versterking van de nucleaire brandstofcyclusindustrie van het land.

De EPR Flamanville-3 in Noord-Frankrijk wordt bijna commercieel in bedrijf genomen. Fotocredit: ©EDF Energy

Raad kondigt verhoging van middelen aan

In de verklaring staat dat de raad heeft besloten om het nucleaire bestuur “aanzienlijk te versterken” door het aantal regelgevende medewerkers te verhogen. “De missies van [nucleaire regulator] ASN en [onderzoeks- en analyseorganisatie] IRSN zullen worden behouden en hun personeelsbestand zal worden versterkt,” aldus de verklaring. De federale nucleaire onderzoeksfaciliteiten zullen ook worden verbeterd. De raad zei dat meer middelen het mogelijk zullen maken om nieuw talent aan te trekken en het onderzoek te versterken op gebieden zoals langetermijnbeheer en de splijtstofcyclus. Om het beheer van de heropleving van kernenergie in Frankrijk te versterken, zal de functie van hoge commissaris voor atoomenergie worden gecreëerd, aldus de raad.

De raad keurde de voortzetting goed van de investeringen in de bouw van de Jules Horowitz-onderzoeksreactor in Cadarache in het zuiden van het land, die in 2032-2034 operationeel moet zijn. Deze reactor zal het mogelijk maken om onderzoek te ondersteunen naar bedrijfsuitbreidingen voor de bestaande vloot, de EPR2 en SMRs. Frankrijk doet een krachtige poging om kernenergie in de Europese Unie te promoten en heeft 10 landen overgehaald om zich aan te sluiten bij een alliantie die Brussel oproept om meer te doen ter ondersteuning van de bouw van reactoren, een stap die volgens hen zou helpen om de klimaatdoelstellingen te halen en tegelijkertijd de energieonafhankelijkheid van het blok te beschermen.

Lees het complete artikel op de website van NucNet.

Auteur: David Dalton