Zuid-Koreaanse APR-1400 bereikt kritikaliteit
Eenheid 1 van de Shin Hanul kerncentrale in Zuid-Korea heeft voor de eerste keer kritikaliteit bereikt, zo heeft Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) bekendgemaakt. De eenheid - de eerste van twee APR-1400 reactoren op de site - zal volgens planning volgende maand op het net worden aangesloten.
"In de toekomst is Shin Hanul Unit 1 van plan om begin volgende maand voor het eerst elektriciteit te produceren na het ondergaan van een prestatietest van het systeem van de centrale met veiligheid als topprioriteit," zei het bedrijf. De eerste steen voor de eerste twee eenheden op de site van Shin Hanul (het vroegere Shin Ulchin) werd in mei 2012 gelegd. Het beton voor eenheid 1 werd twee maanden later gestort, en dat voor eenheid 2 volgde in juni 2013. De reactoren zouden oorspronkelijk respectievelijk in april 2017 en april 2018 in bedrijf worden genomen. Na vertragingen was het laden van de splijtstof in eenheid 1 gepland voor juni 2019, maar dit werd uitgesteld in afwachting van veiligheidscontroles door het Nuclear Safety and Security Committee (NSSC) en enkele wijzigingen. De commerciële exploitatie van eenheid 1 werd toen verwacht in juli 2021, en die van eenheid 2 in mei 2022, maar er zijn verdere vertragingen opgetreden.
Op 9 juli 2021 gaf het NSSC zijn voorwaardelijke goedkeuring voor de opstart van Shin Hanul 1. Vijf dagen later begon de KHNP met het laden van de eerste splijtstofelementen in de kern van de reactor. Op 13 oktober kondigde de KHNP aan dat na de voltooiing van het laden van de splijtstof tests van de reactorfysica en -systemen onder normale bedrijfsomstandigheden van temperatuur en druk werden uitgevoerd. In juli verklaarde de onderneming dat deze tests naar verwachting ongeveer acht maanden in beslag zouden nemen.
De APR-1400 is een drukwaterreactor die zijn oorsprong vindt in het CE System 80+-model. Hij is voornamelijk ontworpen door Korea Engineering Company, produceert 1400 MWe en heeft een ontwerplevensduur van 60 jaar. Hij vervangt het gestandaardiseerde OPR-1000-ontwerp van 995 MWe, waarvan Zuid-Korea er 12 heeft gebouwd. De APR-1400 biedt verbeteringen op het gebied van werking, veiligheid, onderhoud en betaalbaarheid op basis van opgedane ervaring en technologische ontwikkeling. KHNP merkte op dat Shin Hanul 1 de eerste kernreactor in Zuid-Korea is die technologische onafhankelijkheid bereikt door lokalisatie van kernfaciliteiten, zoals de reactorkoelmiddelpomp en het instrumentatie- en controlesysteem van de centrale.
In oktober 2017 heeft European Utility Requirements - een technische adviesgroep voor Europese nutsbedrijven over kerncentrales - het reactorontwerp van de APR-1400 goedgekeurd. De US Nuclear Regulatory Commission heeft de APR-1400 in augustus 2019 gecertificeerd, waarbij is vastgesteld dat het ontwerp volledig voldoet aan de Amerikaanse veiligheidseisen. De eerste twee APR-1400 eenheden - Shin Kori 3 en 4 - zijn respectievelijk in december 2016 en september 2019 in commerciële exploitatie gegaan. De bouw van nog twee APR-1400's als Shin Kori-eenheden 5 en 6 begon in april 2017 en september 2018. De ingebruikname is gepland in maart 2023 en juni 2024.
De nieuwe president van Zuid-Korea, Yoon Suk-yeol, heeft gezworen het beleid van voormalig president Moon Jae-in om kernenergie geleidelijk uit te bannen, terug te draaien. Dit beleid werd ingevoerd na zijn ambtsaanvaarding in 2017 en volgde op het Fukushima Daiichi-ongeluk in Japan in 2011. Er is gespeculeerd dat de nieuwe regering de bouw van nog twee APR-1400's zal herstarten als Shin Hanul units 3 en 4, de huidige kernreactoren langer zal blijven exploiteren en het energieaandeel van het land van kernenergie op ongeveer 30% zal houden. Er zijn ook vier APR-1400's gebouwd in Barakah in de Verenigde Arabische Emiraten, de eerste exportorder voor het reactorontwerp. De eerste twee van deze eenheden zijn respectievelijk in augustus 2020 en september 2021 aan het net gekoppeld.
Het originele artikel is te vinden op de website van World Nuclear News.
Foto: Units 1 and 2 of the Shin Hanul plant - credit foto: ©KHNP