Innovatief en alledaags

Wedstrijd voor jonge professionals over veiligheid en duurzaamheid van radioactief afval beheer

Ben jij een jonge professional, geïnteresseerd in veiligheid en duurzaamheid bij het beheer van radioactief afval, ontmanteling, milieubescherming en sanering? Wil je een kans om rechtstreeks in contact te komen met internationale afvaldeskundigen uit de industrie en het beleid? Sta je te popelen om feedback en begeleiding te krijgen over je onderzoek en bij te dragen aan discussies over veiligheid en duurzaamheid? De IAEA is op zoek naar jou!

Studenten, onderzoekers of jonge professionals van 35 jaar of jonger hebben tot 2 juni dit jaar de tijd om hun abstracts in te dienen voor de IAEA-conferentie over de veiligheid van het beheer van radioactief afval, ontmanteling en milieubescherming en -sanering 2023. "Het evenement is een unieke gelegenheid voor beginnende professionals om begeleid te worden en advies te krijgen over hun werk en onderzoeksactiviteiten van internationale deskundigen en vertegenwoordigers van de industrie", aldus Diego Telleria, een van de wetenschappelijke secretarissen voor de conferentie. "Door de jongere generatie te omarmen en te stimuleren, dragen we expertise over, vergemakkelijken we groei en versnellen we kennis."

Veiligheid en duurzaamheid

Kandidaten die hun papers willen indienen, kunnen zich richten op een van de thema's die op de webpagina van de conferentie staan vermeld. De discussiethema's vragen om de deelname van jongeren uit verschillende disciplines die verband houden met de sectoren waarop het evenement is gericht. Originele inzendingen worden bijzonder aangemoedigd, aangezien de IAEA graag innovatieve ideeën, standpunten en praktische oplossingen wil verzamelen om duurzaamheid en veiligheid te integreren in het beheer van radioactief afval, milieubescherming, ontmanteling van nucleaire faciliteiten en sanering, overeenkomstig de 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling. Veiligheid vormt een essentieel onderdeel van duurzaamheid, omdat het ervoor zorgt dat het gebruik van ioniserende straling het welzijn van mens en milieu niet belemmert. Veiligheid alleen is echter wellicht niet voldoende om een duurzame toepassing van nucleaire wetenschap en technologie op gebieden als gezondheidszorg, industrie, energie en landbouw volledig mogelijk te maken. Het delen van pragmatische benaderingen en het verkennen van mechanismen om de relatie tussen veiligheid en duurzaamheid te beheren is het doel van de conferentie, die van 6 tot 10 november 2023 in het hoofdkwartier van de IAEA in Wenen zal plaatsvinden.

10 beurzen beschikbaar

"De gemeenschappen voor stralingsveiligheid en duurzame ontwikkeling werken niet altijd nauw samen", aldus Anna Clark, hoofd van de IAEA-afdeling voor afval- en milieuveiligheid, die eraan toevoegt dat "dit evenement bedoeld is om de noodzakelijke dialoog op gang te brengen tussen de gemeenschappen voor veiligheid en duurzaamheid en hoe de twee elkaar kunnen ontmoeten en oplossingen in het veld kunnen ontwerpen." Jonge professionals zullen een prominente rol spelen op de conferentie met specifieke jeugdevenementen voor hen om hun werk onder de aandacht te brengen en rechtstreeks in contact te komen met overheidsfunctionarissen, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld en academische instellingen. Succesvolle kandidaten die uitstekende papers hebben ingediend, kunnen de kans krijgen hun werk en ideeën tijdens dit evenement te presenteren. De IAEA biedt jongeren veel mogelijkheden om hun visie en ideeën te delen tijdens evenementen. Aangezien veiligheid en duurzaamheid een intergenerationele verantwoordelijkheid zijn, worden jongeren opgeroepen om bij te dragen tot de ontwikkeling van toekomstig beleid om een veilig en duurzaam gebruik van nucleaire wetenschap en technologieën te waarborgen.

Als deze mogelijkheid aansluit bij jouw belangstelling en achtergrond, moedigt de IAEA je aan om je abstract of onderzoeksvoorstel van ongeveer 150-200 woorden, in het Engels en in elektronisch formaat, vóór 02 juni 2023 in te dienen bij het onlineportaal van de conferentie. Aanvaarde kandidaten krijgen eind juni 2023 bericht. Om jonge deelnemers verder aan te moedigen, biedt de IAEA 10 beurzen aan als subsidie voor verblijfs- en reiskosten. Vrouwen en inwoners van ontwikkelingslanden worden in het bijzonder aangemoedigd zich kandidaat te stellen.

Gerelateerd nieuws

Eerste betonstort bouwkuip markeert de start van de bouw PALLAS-reactor
8 mei 2023
De werkzaamheden voor de realisatie van de bouwkuip van de PALLAS-reactor zijn gestart. Door middel van speciale graaftechnieken worden zogenaamde diepwanden geplaatst waarin vervolgens het beton wordt gestort. Programmadirecteur PALLAS, Peter Dijk, gaf het startsein voor de eerste stort: "We zetten

Gerelateerd nieuws

De werkzaamheden voor de realisatie van de bouwkuip van de PALLAS-reactor zijn gestart. Door middel van speciale graaftechnieken worden zogenaamde diepwanden geplaatst waarin vervolgens het beton wordt gestort. Programmadirecteur PALLAS, Peter Dijk, gaf het startsein voor de eerste stort: "We zetten
Nieuwsoverzicht