Studie naar drijvende kernreactoren in Vietnam
In een gezamenlijke studie van het Vietnamese adviesbureau voor energietechniek PECC2, het Deense Seaborg, ontwerper van energieschepen met compacte gesmolten-zoutreactoren (CMSR's) en fabrikant Siemens Energy is gekeken naar de mogelijkheden van drijvende kerncentrales voor de productie van elektriciteit, waterstof en ammoniak.
Het voorlopige rapport beschrijft de mijlpalen die nodig zouden zijn voor de ontwikkeling van de eerste modulaire drijvende energiecentrale (MFPP) in Vietnam - zoals de voorbereiding van een Modular Nuclear Power Programme en een Strategische Milieubeoordeling die moet worden ingediend bij de relevante ministeries vóór een besluit van de regering om het voor te leggen aan de Nationale Assemblee.
Wat zijn de CMSR-krachtcentrales van Seaborg?
Seaborg ontwerpt modulaire CMSR-elektriciteitscentrales die tussen 200 MW en 800 MW elektriciteit kunnen produceren, met een operationele levensduur van 24 jaar. In plaats van vaste splijtstofstaven die voortdurend moeten worden gekoeld, wordt de splijtstof van de CMSR gemengd in een vloeibaar zout dat als koelvloeistof fungeert, wat betekent dat de splijtstof in geval van nood gewoon wordt uitgeschakeld en gestold. Vietnam heeft in april een intentieverklaring ondertekend met Samsung Heavy Industries voor de fabricage van de bakken.
Wat is het huidige standpunt van Vietnam inzake kernenergie?
Vietnam overweegt al sinds 1995 de opwekking van kernenergie en heeft in 2006 concrete voorstellen gedaan. Rusland en Japan hadden beide met Vietnam afgesproken om kerncentrales te financieren en te bouwen, maar de plannen werden in 2016 geannuleerd "wegens de huidige economische omstandigheden in ons land" en lagere vraagprognoses, met in de plaats een uitbreiding van gas en steenkool. In maart van dit jaar bracht het ministerie van Industrie en Handel echter een ontwerp-ontwikkelingsplan uit waarin wordt opgeroepen tot het opnemen van kleine modulaire reactoren in de energiemix van het land na 2030. Vorige week stemden de afgevaardigden in de 15e Nationale Assemblee over een resolutie tegen de bouw van de kerncentrale van Ninh Thuan. De omroep CNA citeerde echter uit een regeringsverklaring over het evenement dat minister van Industrie en Handel Nguyen Hong Dien het evenement vertelde dat "de ontwikkeling van kernenergie een onvermijdelijke trend in de wereld is" en dat volgens Vietnam+ de permanente vertegenwoordiger van het land bij het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie, Nguyen Trung Kien, die deze week sprak op de reguliere vergadering van de raad van bestuur van het agentschap, "gemeenschappelijke belangen deelde in het potentieel van nieuwe technologieën zoals kleine modulaire reactoren, vervoerbare kerncentrales en drijvende kerncentrales.”
Conferentie gehouden over volgende generatie
De drie ondernemingen organiseerden in mei samen met het Vietnamese Instituut voor Atoomenergie (VinAtom) een conferentie over trends in kernenergie van de nieuwe generatie in Vietnam. Een van de onderwerpen was de COP26 en het Vietnamese voorstel voor groene energie. Na afloop van het evenement verklaarde PECC2 dat "de ontwikkeling van kernenergie in Vietnam" een beslissing is die op het hoogste niveau moet worden genomen, maar dat het de bedoeling was het onderzoek uit te voeren om te helpen bij "de beoordeling, planning en uitvoering van toekomstige strategieën.” In het rapport wordt opgemerkt dat de vraag naar elektriciteit in Vietnam met 10% per jaar toeneemt en dat het land zich ertoe heeft verbonden de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Ook wordt opgemerkt dat waterstof "naar verwachting een sleutelrol zal spelen in de energietransitie" en dat "de vraag naar waterstof van de bestaande raffinaderijen en kunstmestsectoren 429.000 ton per jaar bedraagt.” De studie zegt ook te verwachten dat "de vraag naar ammoniak en methanol in Vietnam zal toenemen" en voor deze studie "werd overeengekomen gecombineerde elektriciteits- en chemische productieprojecten te bestuderen voor een jaarlijkse productie van 300.000 ton ammoniak en een jaarlijkse productie van 300.000 ton methanol.”
Volgens een voorlopig tijdschema voor de bouw van MFPP's, gebaseerd op een scenario waarbij MFPP's 50% van de capaciteit van nieuwe kolenprojecten die voor na 2030 zijn gepland, vervangen, moet in Vietnam tussen 2031 en 2035 4.000 MW aan capaciteit worden geïnstalleerd, waarvan 1500 MW van MFPP's in het noorden, 1.400 MW in het zuiden, 800 MW van MFPP's voor eilanden en 300 MW van MFPPS in het centrale gebied. Voor de algemene criteria voor de selectie van locaties werd in het verslag de nadruk gelegd op de vraag naar en de aansluiting op het elektriciteitsnet, de verenigbaarheid met het planningsbeleid "voor het gebruik van zee- en landgebieden voor verschillende doeleinden" en de verenigbaarheid met zeeroutes en leger- of nationale veiligheidsgebieden. In de conclusie van het rapport staat dat de doelstellingen zijn bereikt en dat potentiële locaties zijn geïdentificeerd, terwijl "een analyse van de ontwikkeling van waterstof het potentieel heeft bevestigd van de bouw van grootschalige waterstofproductie, waardoor Vietnam mogelijk een exporteur van schone energie kan worden.”
Het originele artikel is te vinden op de website van World Nuclear News.
foto: PECC2, VINATOM, Siemens Energy en Seaborg hebben op 18 mei in Ho Chi Minh City een internationale conferentie georganiseerd om het concept van nieuwe en geavanceerde drijvende kernenergie en de laatste ontwikkelingen binnen Power-to-X voor te stellen.