Innovatief en alledaags

Last Energy gaat tien SMR's in Polen bouwen

De Amerikaanse ontwikkelaar van kleine modulaire reactoren (SMR's) Last Energy heeft een intentieverklaring ondertekend met de Poolse Speciale Economische Zone Legnica (LSEZ) en DB Energy over de bouw van een elektriciteitscentrale bestaande uit tien SMR's met een gecombineerde capaciteit van 200 MWe. De overeenkomst omvat ook een stroomafnameovereenkomst met een minimumduur van 24 jaar door LSEZ en haar huurders.

"De overeenkomst tussen Last Energy en LSEZ markeert een belangrijke stap in de richting van een wijdverspreide uitrol van SMR, goed voor meer dan een miljard dollar aan investeringen en meer dan vijf miljard dollar aan elektriciteitsverkoop", aldus Last Energy. Het aanbod van Last Energy op het gebied van SMR's bestrijkt het volledige investeringsproces, inclusief ontwerp, bouw, financiering, service en ontmanteling. Het in Wrocław gevestigde DB Energy zal zorgen voor de integratie van de infrastructuur van de elektriciteitscentrale en de eindafnemers. De speciale economische zone Legnica - in de provincie Dolnośląskie in het zuidwesten van Polen - is operationeel sinds 1997 en biedt nu onderdak aan meer dan 75 bedrijven en meer dan 16.000 banen. "Dit project zou een veilige, stabiele en emissievrije energiebron mogelijk maken voor de fabrieken die in de zone gevestigd zijn," zei LSEZ-voorzitter Przemysław Bożek. "We zetten niet alleen een nieuwe stap in de richting van groene energie, maar ook in de richting van meer energiezekerheid."

LSEZ Vice President Ryszard Wawryniewiczof voegde daaraan toe: "De bijeenkomst van vandaag is een voortzetting van de samenwerking die is gestart tussen Last Energy, DB Energy en de Legnica Special Economic Zone. Nadat we de financiële en economische voordelen van de toepassing van de nieuwe SMR-technologie in de zone hadden geverifieerd, zijn we overgegaan tot besprekingen over de financiering en de bouw van een elektriciteitscentrale bestaande uit 10 kleine kernreactoren. "Als een van de eersten ter wereld hebben wij de kans om een dergelijke technologie in eigen land toe te passen. We zien een grote kans en een aantal voordelen als gevolg van de uitvoering van de investeringen, waaronder het bereiken van echte nul-emissies, het verhogen van de aantrekkelijkheid van de aangeboden investeringsgebieden of het opbouwen van het concurrentievoordeel van de zone en de investeerders die hier actief zijn."

"Polen is een van de eerste landen waar Last Energy van plan is onze SMR-technologie te implementeren," aldus Damian Jamroz, algemeen directeur van Last Energy's Poolse dochteronderneming, Last Energy Polska. "We zijn blij dat de Speciale Economische Zone Legnica interesse heeft getoond in het vestigen van een van de geplande investeringen in hun gebied, evenals de intentie om een langetermijncontract te tekenen voor de geproduceerde energie. "We zullen nu beginnen met het identificeren van potentiële locaties. Ons doel is om het proces van het koolstofvrij maken van de Poolse economie te ondersteunen en de energiezekerheid voor de Poolse industrie en samenleving te waarborgen."

DB Energy CEO Dominik Brach: "Onze investering zal ondernemers uit de zero-emissiezone voorzien van een stabiele energiebron. Kleine kerncentrales, met name die geproduceerd door onze partner Last Energy, zijn de toekomst van grote ondernemingen op weg naar zero-emissie." Last Energy is een spin-off van het Energy Impact Center, een onderzoeksinstituut dat zich toelegt op het versnellen van de overgang naar schone energie door innovatie. Zijn SMR-technologie is gebaseerd op een drukwaterreactor met een capaciteit van 20 MWe of 60 MWt. De krachtcentralemodules zouden off-site worden gebouwd en in modules worden geassembleerd. Dankzij het gebruik van kant-en-klare modulaire componenten zal een reactor naar verwachting binnen 24 maanden na het definitieve investeringsbesluit kunnen worden geassembleerd. De veronderstelde levensduur van de centrale is 42 jaar. In juni ondertekende Last Energy een overeenkomst met het Poolse staatsenergiebedrijf Enea SA om samen te werken aan de ontplooiing van SMR's, mogelijk in Polen. Krachtens de intentieverklaring tussen Enea en Last Energy zullen de twee ondernemingen in eerste instantie samenwerken aan de ontwikkeling, bouw en verdere distributie van SMR's. De intentieverklaring voorziet tevens in de mogelijkheid om in Polen een gezamenlijke onderneming op te richten die verantwoordelijk zal zijn voor de tenuitvoerlegging van de SMR-technologie van Last Energy in Polen. Na bevestiging van de economische en technologische levensvatbaarheid en het verkrijgen van relevante certificaten, zullen de ondernemingen beslissen over de reikwijdte van verdere samenwerking op basis van de gemaakte marktanalyses en de behoeften van de Enea Group. "Wereldwijd worden we geconfronteerd met een dringende noodzaak om de energiezekerheid te verhogen zonder onze klimaatvooruitgang te doen ontsporen", zegt Last Energy-oprichter en CEO Bret Kugelmass. "Kernenergie biedt landen een krachtige strategie om beide te bereiken. De overeenkomst van vandaag is een cruciale stap om stabiele, betrouwbare en kostenconcurrerende energie naar Polen te brengen en een hoognodig model op te zetten voor hoe energiezekerheid en klimaatdoelstellingen op elkaar kunnen worden afgestemd voor de industriële sector." 

Het artikel is te vinden op de website van World Nuclear News.

Afbeelding: LSEZ

Gerelateerd nieuws

Europese Commissie ziet rechtszaak tegemoet over opname van gas en kernenergie in de taxonomie
Bron: NucNet18 april 2023
Milieuactivisten dagen de Europese Commissie voor de rechter vanwege een besluit om gas en kernenergie op te nemen in een EU-gids voor "groene" investeringen. Op dinsdag (18 april) worden bij het Gerechtshof van de Europese Unie in Luxemburg twee afzonderlijke zaken aanhangig gemaakt, één door Green
Inspraak mogelijk op milieueffectrapportage levensduurverlenging Doel 4 en Tihange 3
Bron: ANVS17 april 2023
Inwoners van Nederland kunnen tot en met 31 mei 2023 een reactie geven op de plannen van de Belgische regering om de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 langer open te houden.

Gerelateerd nieuws

Milieuactivisten dagen de Europese Commissie voor de rechter vanwege een besluit om gas en kernenergie op te nemen in een EU-gids voor "groene" investeringen. Op dinsdag (18 april) worden bij het Gerechtshof van de Europese Unie in Luxemburg twee afzonderlijke zaken aanhangig gemaakt, één door Green
Inwoners van Nederland kunnen tot en met 31 mei 2023 een reactie geven op de plannen van de Belgische regering om de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 langer open te houden.
Nieuwsoverzicht