Innovatief en alledaags

IAEA Director General Statement over de situatie in de Oekraïne - update 156

De experts van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) die aanwezig zijn in de Oekraïense kerncentrale van Zaporizhzhya (ZNPP) hebben informatie ontvangen dat de aangekondigde evacuatie van inwoners van de nabijgelegen stad Enerhodar - waar de meeste medewerkers van de centrale wonen - van start is gegaan. Zij volgen de situatie nauwlettend op mogelijke gevolgen voor de nucleaire veiligheid en beveiliging, aldus directeur-generaal Rafael Mariano Grossi vandaag.

Hoewel het operationele personeel op de locatie blijft, toonde directeur-generaal Grossi zich zeer bezorgd over de steeds meer gespannen, stressvolle en moeilijke omstandigheden voor het personeel - en hun gezinnen - in de grootste kerncentrale van Europa (NPP), gelegen aan de frontlijn in een Zuid-Oekraïense regio waar de militaire aanwezigheid en activiteit recentelijk is toegenomen. De IAEA-deskundigen op de locatie blijven regelmatig beschietingen horen, ook vrijdag laat.

"De algemene situatie in het gebied bij de kerncentrale van Zaporizhzhya wordt steeds onvoorspelbaarder en potentieel gevaarlijker. Ik ben uiterst bezorgd over de zeer reële nucleaire veiligheids- en beveiligingsrisico's voor de centrale. We moeten nu handelen om de dreiging van een ernstig nucleair ongeval en de daarmee gepaard gaande gevolgen voor de bevolking en het milieu te voorkomen. Deze belangrijke nucleaire faciliteit moet worden beschermd. Ik zal blijven aandringen op een verbintenis van alle partijen om dit essentiële doel te bereiken, en de IAEA zal alles in het werk blijven stellen om de nucleaire veiligheid en beveiliging van de centrale te helpen waarborgen," aldus Grossi. De IAEA-deskundigen op de locatie van de ZNPP konden Enerhodar de afgelopen dagen niet bezoeken. Maar zij hebben wel informatie ontvangen over de situatie met betrekking tot de evacuatie in de stad. Deze maakt deel uit van een bredere tijdelijke evacuatie in de regio die naar verluidt vrijdag is aangekondigd.

Directeur Yuri Chernichuk van de ZNPP heeft publiekelijk verklaard dat het bedienend personeel niet wordt geëvacueerd en dat zij al het nodige doen om de nucleaire veiligheid en beveiliging van de centrale, waarvan alle zes reactoren zijn stilgelegd, te waarborgen. Hij zei ook dat de apparatuur van de centrale wordt onderhouden overeenkomstig alle noodzakelijke voorschriften inzake nucleaire veiligheid en beveiliging. Sinds het begin van het conflict, bijna 15 maanden geleden, is het aantal personeelsleden van de ZNPP geleidelijk gedaald, maar het management van de centrale heeft verklaard dat het voldoende is gebleven om de centrale veilig te laten functioneren.

Foto ©Bogdan Pigulyak

Gerelateerd nieuws

Proef met robot voor noodgevallen in Sellafield
Bron: World Nuclear News25 april 2023
Foto: De op afstand bestuurbare reddingsrobot ©Forth
Nieuwe versie handreiking voor veiligheid kernreactoren
Bron: ANVS5 april 2023
De ANVS publiceert een nieuwe versie van de handreiking voor het Veilig Ontwerp en veilig Bedrijven van Kernreactoren (VOBK). Deze handreiking geeft houvast bij de beoordeling van bestaande en nieuwe reactoren in Nederland. De nieuwe versie bevat diverse redactionele wijzigingen, inhoudelijk voldoet

Gerelateerd nieuws

De ANVS publiceert een nieuwe versie van de handreiking voor het Veilig Ontwerp en veilig Bedrijven van Kernreactoren (VOBK). Deze handreiking geeft houvast bij de beoordeling van bestaande en nieuwe reactoren in Nederland. De nieuwe versie bevat diverse redactionele wijzigingen, inhoudelijk voldoet
Nieuwsoverzicht