Eerste Afrikaanse vereniging voor radiofarmacie opgericht
Specialisten uit 21 Afrikaanse landen hebben voor het eerst een Afrikaanse Vereniging voor Radiofarmacie (AfrAR) opgericht. Het doel van de AfrAC is om gezamelijke capaciteiten te versterken en beter tegemoet te kunnen komen aan de nationale behoeften op het gebied van de veilige bereiding en toediening van radiofarmaceutica die worden gebruikt bij de diagnose, behandeling en beheersing van kanker en andere ziekten.
De vereniging, die vorige maand werd opgericht met de steun van de IAEA, de Society of Radiopharmaceutical Sciences (SRS) en de European Association of Nuclear Medicine (EANM), zal bijdragen tot de ontwikkeling van de radiofarmaceutische sector in de regio, die momenteel met een aantal uitdagingen wordt geconfronteerd. Zo is er een ernstig tekort aan gekwalificeerde radiofarmaceuten en zijn de gezondheidsvoorschriften ontoereikend om de kwaliteit en de veilige productie te waarborgen van radiofarmaceutica die geschikt zijn om aan patiënten te worden toegediend. Radiofarmaceutica, die worden gebruikt voor de behandeling van kanker en aandoeningen van hart, nieren, botten en hersenen, bevatten kleine hoeveelheden radioactieve isotopen en moeten onder zorgvuldig gecontroleerde omstandigheden worden geproduceerd en op kwaliteit worden getest voordat zij aan patiënten worden toegediend. Momenteel werkt ongeveer 70 % van de gekwalificeerde radiofarmaceuten in Afrika in slechts twee landen, Egypte en Zuid-Afrika.
De vereniging zal de gezondheidswerkers in Afrika bewuster maken van radiofarmaceutica als medische producten en de beleidsmakers bewust maken van het belang van radiofarmaceutische diensten en van de noodzaak van regelgeving op basis van internationale normen. Het zal ook de regionale samenwerking en de uitwisseling van ideeën en kennis vergemakkelijken, om de capaciteiten van professionals in Afrika te vergroten, via formele wetenschappelijke en professionele platforms.
"Dit is een grote mijlpaal die de Afrikaanse lidstaten hebben bereikt op het gebied van radiofarmacie", zei Shaukat Abdulrazak, directeur van de onderafdeling Afrika binnen Technische Samenwerking van de IAEA, tijdens de openingsceremonie die begin maart in Rabat, Marokko, werd gehouden. "AfrAR is gebaseerd op het streven om patiënten in Afrika toegang te geven tot de onontbeerlijke radiofarmaceutica die zij nodig hebben. Deskundigen kunnen er netwerken en de balans opmaken van wat er moet gebeuren om de kwaliteit van de bereiding en toediening van radiofarmaceutica in Afrika te verbeteren."
Van 2018 tot 2021 heeft een technisch samenwerkingsproject van de IAEA landen in het kader van de Afrikaanse regionale samenwerkingsovereenkomst voor onderzoek, ontwikkeling en opleiding met betrekking tot nucleaire wetenschap en technologie (AFRA) ondersteund bij het verbeteren van radiofarmaceutische diensten, met name op het gebied van de ontwikkeling van menselijke hulpbronnen door middel van onderwijs- en opleidingsactiviteiten. Er werd een masteropleiding radiofarmacie voor Franstalige landen in Afrika gestart en het eerste cohort van vier radiofarmaceuten is vorig jaar afgestudeerd, terwijl er dit jaar nog vijf worden verwacht. Bovendien hebben 35 senior radiofarmaceuten uit Afrika een opleiding tot opleider gevolgd, waardoor de regionale capaciteiten nog verder zijn verbeterd.
"De ongelijkheid op het continent is problematisch", aldus Aruna Korde, radiofarmaceutisch wetenschapper bij de IAEA. "Het feit dat deze nieuwe vereniging nu van start gaat, heeft als toegevoegde waarde dat het de beschikbaarheid van radiofarmaceutische producten van hoge kwaliteit voor patiënten in heel Afrika helpt vergroten." De 21 landen die deel uitmaken van de vereniging zijn Algerije, Burkina Faso, Kameroen, Ivoorkust, de Democratische Republiek Congo, Egypte, Ethiopië, Ghana, Kenia, Mauritanië, Mauritius, Marokko, Namibië, Niger, Nigeria, Senegal, Zuid-Afrika, Soedan, Tunesië, Oeganda en Zambia.
Het originele artikel is te vinden op de website van de IAEA.
Fotocredit: S. Slavchev/IAEA