Brusselse handelsvereniging FORATOM gaat verder als nucleareurope
Tijdens de tweejaarlijkse #nucleareurope2022 conferentie in Helsinki, is bekend gemaakt dat FORATOM vanaf 7 juni officieel nucleareurope gaat heten. Het doel van deze rebranding is de belanghebbenden in Brussel meer duidelijkheid te verschaffen over wie de organisatie vertegenwoordigt.
nucleareurope is de in Brussel gevestigde handelsvereniging voor de kernenergie-industrie in Europa. Het lidmaatschap van nucleareurope bestaat uit 15 nationale nucleaire verenigingen en via deze verenigingen vertegenwoordigt nucleareurope bijna 3.000 Europese bedrijven die in de sector werkzaam zijn en ongeveer 1.100.000 banen ondersteunen. "Persoonlijk geloof ik dat de toekomst van kernenergie in Europa opnieuw rooskleurig is. Dit heeft ons een nieuw elan gegeven - en wij zijn er bijzonder trots op de nucleaire industrie te vertegenwoordigen", aldus Yves Desbazeille, directeur-generaal van nucleareurope. "Vandaar ons besluit om onze organisatie een nieuwe naam te geven en precies duidelijk te maken wie wij op EU-niveau vertegenwoordigen".
Breed scala aan onderwerpen
Het "Forum Atomique Européen" - zoals het toen heette - werd opgericht in 1960 en heeft in de afgelopen 62 jaar veel veranderingen ondergaan. Zo is het aantal kwesties dat door de sector wordt aangepakt verschoven van de 'pure' nucleaire onderwerpen, zoals het Euratom-Verdrag, het beheer van radioactief afval en innovatie, naar een breder scala van onderwerpen, waaronder de aanpak van klimaatverandering, milieukwesties, duurzaamheid en continuïteit van de energievoorziening. Vandaar het belang van een sterke nucleaire vertegenwoordiging in Brussel.
Nadruk op oplossingen
Zoals benadrukt door Yves Desbazeille tijdens de #nucleareurope2022-conferentie: "Het is duidelijk dat de huidige situatie in Oekraïne slechts het topje van de ijsberg is. De voorbije 18 maanden hebben we in Europa duidelijke signalen gekregen dat de energiecrisis - die tot uiting komt in stijgende prijzen - op til was. We zullen zo goed mogelijk door deze crisis heen blijven navigeren. Maar we moeten er ook actief lessen uit trekken. Europa moet minder afhankelijk worden van externe energiebronnen". Met het oog hierop zal nucleareurope nu de nadruk leggen op de oplossingen die de sector kan bieden. Deze omvatten:
- Het leveren van een stabiele, betaalbare en koolstofarme bron van elektriciteit.
- Bijdragen tot de productie van koolstofarme waterstof in Europa.
- De nadruk leggen op innovatie, met name de ontwikkeling van kleine modulaire reactoren.
In zijn slotopmerkingen riep Desbazeille de industrie, beleidsmakers en belanghebbenden op om "samen te werken aan onze toekomst. Laten we rond de tafel gaan zitten en praktische oplossingen bedenken om de klimaatverandering tegen te gaan en de energieonafhankelijkheid van Europa te vergroten".