Innovatief en alledaags

Augmented reality verbetert opleiding stralingsbescherming

Een methode waarbij augmented reality (AR) wordt gebruikt om nauwkeurige visuele voorstellingen van ioniserende straling te maken, ontwikkeld in het Oak Ridge National Laboratory (ORNL) van het Amerikaanse ministerie van Energie, is in licentie gegeven aan Teletrix uit Pittsburgh, Pennsylvania, een bedrijf dat geavanceerde simulatie-instrumenten maakt om stralingscontroleurs op te leiden.

Bij ORNL werden de gelicentieerde methoden oorspronkelijk gebruikt om de toepassing virtuele interactie met fysisch verbeterde realiteit, of VIPER, te creëren. Met behulp van gesimuleerde stralingsgegevens die in een spelplatform zijn geïmplementeerd, verdeelt de technologie een fysieke ruimte in kubussen die elk een volumetrische waarde van ioniserende straling per dosis vertegenwoordigen. Een 3D-interpolatie van deze waarden wordt vervolgens gebruikt om een beeld te creëren van gradiëntcontouren die via een AR-headset over een reëel beeld worden gelegd. Terwijl een cursist door de ruimte beweegt en rond de contouren navigeert, berekent het apparaat real-time, maar gesimuleerde, blootstelling op basis van het gedrag van de gebruiker. "We hebben op fysica gebaseerde gegevens gecombineerd met een spelinterface die een visueel platform biedt om iets onzichtbaars echt te laten lijken en voelen - we hebben wetenschap en cinematografie samengebracht", aldus Michael Smith van ORNL.

De technologie begon als een verkennend, eenjarig project dat werd gefinancierd in het kader van ORNL's Lab Directed Research and Development-programma. "Als het gaat om training met ioniserende straling, is augmented reality een superieure en veiligere oplossing," zei Smith. "Ons team was op het juiste moment op de juiste plaats om deze technologie te ontwikkelen. Er was een synergie van volwassenheid van hardware en software gekoppeld aan een idee dat al lang bestaat - de behoefte om ioniserende straling te zien." De simulatoren van Teletrix voor radiologische en gasdetectietraining worden veel gebruikt door nutsbedrijven, noodhulporganisaties en overheidsinstanties. "Ons bedrijf richt zich uitsluitend op het verbeteren van stralingsopleidingen - onze slogan is 'Prepare Through Simulation' - en het realistischer maken van die opleidingen," aldus Jason O'Connell, sales en business development manager voor Teletrix. "We zijn altijd op zoek naar vernieuwing van opleidingen, dus we maken veel nieuwe producten."

Gesimuleerde besmetting

Een van de producten van Teletrix is VIZRAD, een virtual reality softwaresysteem dat besmetting van personen en werkplekken simuleert. VIZRAD traint een gebruiker om iemand goed te scannen met een detector en geeft objectieve feedback over de techniek. "Toen ik de AR-bril opzette, was het duidelijk dat de technologie van ORNL en de tools van Teletrix goed bij elkaar pasten," zei O'Connell. "Dankzij de headset en de AR-technologie kunnen we de exacte locatie van een persoon in een ruimte volgen en broninformatie in de ruimte injecteren. Het verhoogt echt de precisie van de training die we kunnen geven. Veel realistischer metingen op je instrumenten leiden tot beter voorbereide werknemers, beter voorbereide cursisten en minder incidenten. Alleen al door een algemene indruk te hebben van de ruimtelijke verhouding van je lichaam in een bepaalde stralingsomgeving, kun je je totale dosis verlagen op basis van echt fundamentele gedragsveranderingen," voegde Smith eraan toe. "We kunnen ioniserende straling niet zien, dus je loopt er gewoon doorheen. Maar als je eenmaal hebt gezien hoe de straling in je werkomgeving eruitziet, kun je het niet meer ongedaan maken. AR biedt een middel om mensen te trainen in een beter visceraal begrip van hoe ioniserende straling zich gedraagt."

Foto: De AR visualiseert ioniserende straling (Afbeelding: ORNL)

Gerelateerd nieuws

Wedstrijd voor jonge professionals over veiligheid en duurzaamheid van radioactief afval beheer
Bron: IAEA5 mei 2023
Ben jij een jonge professional, geïnteresseerd in veiligheid en duurzaamheid bij het beheer van radioactief afval, ontmanteling, milieubescherming en sanering? Wil je een kans om rechtstreeks in contact te komen met internationale afvaldeskundigen uit de industrie en het beleid? Sta je te popelen om

Gerelateerd nieuws

Ben jij een jonge professional, geïnteresseerd in veiligheid en duurzaamheid bij het beheer van radioactief afval, ontmanteling, milieubescherming en sanering? Wil je een kans om rechtstreeks in contact te komen met internationale afvaldeskundigen uit de industrie en het beleid? Sta je te popelen om
Nieuwsoverzicht