Generatie IV kerncentrales
Reactoren van de vierde generatie maken efficiënter gebruik van splijtstoffen, waardoor ze een hoger rendement halen waardoor er veel minder radioactief afval over blijft. Met dezelfde hoeveelheid natuurlijk uranium kunnen de nieuwe reactoren tot 50 keer meer energie opwekken dan de vorige generaties. Deze innovatieve reactoren zijn zelfs in staat om opnieuw energie te produceren uit het bestaande radioactief afval.
Er zijn zes types vierde generatie reactoren. Drie ervan zijn thermische reactoren en drie zijn snelle reactoren. De thermische reactoren gebruiken een moderator om neutronen te vertragen tot thermische of trage neutronen, die meer kans maken om in een atoomkern gevangen te worden. De snelle reactoren kunnen werken als kweekreactor en kunnen ook actiniden in nucleair afval transmuteren naar minder en minder gevaarlijk afval.
Afbeelding: artist impression van een SMR door NuScale.
Medische isotopen
Nederland heeft een toppositie op het gebied van isotopen. Intensieve samenwerkingen tussen onder andere universiteiten, ziekenhuizen en producenten hebben geleid tot een aantal innovatieve en zeer effectieve behandelingen met minder bijwerkingen. De wetenschappelijke ontwikkelingen staan niet stil.
Small, medium, large
Nederland en de Europese Unie staan voor grote uitdagingen. De (energie)prijzen stijgen terwijl tegelijkertijd de klimaatambities overeind blijven. In 2050 moet Nederland beschikken over een
klimaatneutrale energievoorziening. Kernenergie en aardgas zijn inmiddels binnen
de EU-taxonomie gelabeld als groene transitie-energiebron. Nucleair Nederland ziet een rol binnen de energietransitie voor een drietal bewezen (uranium) reactoren. Meerdere micro kernreactoren kunnen door het hele land op lokaal niveau worden ingezet. Meerdere kleine modulaire reactoren (Small Modular Reactors, SMR) kunnen op specifieke locaties op regionaal niveau bijdragen. En enkele grote drukwater kerncentrales kunnen op landelijk niveau betekenisvol bijdragen. Samen kunnen deze ‘small-medium-large’ kerncentrales bijdragen aan een onafhankelijke, betaalbare en betrouwbare klimaatneutrale energievoorziening. Na 2050 zullen ook nieuwe generaties kerncentrales beschikbaar komen, zoals (thorium) gesmolten zout kerncentrales.