iStock 1124543330

Meetmethoden om de sterkte van ioniserende straling te bepalen (dosimetrie) worden onder andere gebruikt bij diagnose en behandeling van kanker en bij het onderzoeken van materialen. Afgebeeld is een algemene medische stockfoto – Fotocredit: iStockphoto – praetorianphoto.

Afspraken zijn curciaal

Zonder deze afspraken zou wetenschappelijk onderzoek en innovatie of het garanderen van de veiligheid van producten en diensten onmogelijk zijn. Sterker nog: bij actuele thema’s zoals energietransitie, circulariteit, klimaat, gezondheidszorg en digitalisering, waarbij nieuwe materialen en producten worden gebruikt, zijn deze afspraken cruciaal om dit tot een succes te maken.

TU Delft is dan ook verheugd dat op 1 juli 2025 Peter Palensky en Dennis Schaart zijn toegetreden tot de Raad van deskundigen voor nationale meetstandaarden. Vanuit hun expertise kunnen zij een belangrijke bijdrage leveren aan de Raad voor Deskundigen voor nationale meetstandaarden en daarmee ook aan onze samenleving. De raad rapporteert aan de minister van Economische Zaken. Dit is vastgelegd in de Metrologiewet.

Dennis Schaart zal zijn kennis op het gebied van ioniserende straling inzetten. Meetmethoden om de sterkte van ioniserende straling te bepalen (dosimetrie) worden onder andere gebruikt bij diagnose en behandeling van kanker en bij het onderzoeken van materialen.

Dennis Schaart: “Meer dan de helft van alle patiënten met kanker wordt behandeld met ioniserende straling en Nederland speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van deze behandelmethoden. Up-to-date dosimetrische standaarden zijn cruciaal voor zowel de klinische praktijk als de innovatie in het vakgebied. Ik ben blij met de kans om als lid van de Raad een bijdrage te kunnen leveren aan een sterke positie van Nederland in dit veld.”

Peter Palensky is een expert in slimme en digitale energiesystemen. Het verkrijgen en gebruiken van gegevens is de kern van deze discipline. Aangezien onze energiesystemen sneller, meer onderling verbonden en complexer worden, is betrouwbare en wijdverspreide metrologie van het grootste belang.

Peter Palensky: “De komende decennia zal ons energiesysteem veranderen in een flexibel, slim platform voor alle energiebehoeften. Het zal moeten omgaan met onzekerheden, met verstoringen, met groei en met verrassingen. De metrologie in netten moet een inhaalslag maken; we hebben nauwkeurigere, overal aanwezige en veerkrachtigere gegevens nodig van onze elektriciteitsprocessen. Ik draag graag bij aan de Nederlandse toprol in slimme energiesystemen door zitting te nemen in de Raad.”

Wat doet de raad van deskundigen?

De Raad van Deskundigen voor de Nationale Meetstandaarden is gevraagd om haar inzicht te geven in de ontwikkeling van de behoefte aan meetstandaarden voor de komende 5 tot 10 jaar. In dit Strategisch advies 2024-2028 geeft de Raad, rekening houdend met de globale ontwikkelingen op het gebied van energietransitie, circulariteit, klimaat, gezondheidszorg en digitalisering, haar advies omtrent de noodzaak van het voortzetten van meetstandaarden, de noodzakelijke nieuwe ontwikkelingen en de kansen voor Nederland om haar rol op specifieke metrologische gebieden te versterken en of verder te ontwikkelen.

Lees hier het complete artikel van de TU Delft Webredactie Communication.