Luchtfoto van de recent ingebruikgenomen EPR (de lage koepel op de voorgrond) in Flamanville – Fotocredit: ©EDF Energy

Haalbaarheidsstudies in opdracht van KGG

KGG heeft 3 bedrijven gevraagd om te onderzoeken of hun ontwerpen voldoen aan de technische kaders van de ANVS. KGG heeft de ANVS gevraagd te beschouwen of naar aanleiding van deze onderzoeken een bouw in Nederland haalbaar is als het gaat om veiligheid.

Verder is aan de bedrijven gevraagd om te onderzoeken of ze op een terrein binnen de voorkeurslocatie Borssele passen, wat de benodigde bouwtijd is en wat de kosten zijn. Dit noemen we technische haalbaarheidsstudies. Het gaat om de ontwerpen AP-1000 (Westinghouse), APR-1400 (Korea Hydro and Nuclear Power) en EPR (Électricité du France).

Inmiddels heeft KGG aangegeven dat Korea Hydro and Nuclear Power zich heeft teruggetrokken als mogelijke technologieleverancier. De ANVS heeft de zelfstudie van KHNP bekeken toen dit nieuws nog niet bekend was, en de resultaten daarvan staan in de publicatie.

Veiligheidseisen leidend

Deze bedrijven hebben de ontwerpen getoetst aan onze handreiking Veilig Ontwerp en Veilige Bedrijfsvoering van Kerncentrales (VOBK). Daarbij hebben ze ook duidelijk gemaakt waar hun ontwerp verschilt van het VOBK, en hoe ze toch zorgen dat ze het niveau van veiligheid halen dat in Nederland vereist is volgens de wet.

De ANVS heeft de resultaten van deze toets per ontwerp bekeken. In het ANVS-beeld uitkomsten technische haalbaarheidsstudies kerncentrales geven ze aan wat de conclusie is en welke aandachtspunten ze zien. Het ministerie van KGG kan deze informatie gebruiken voor de aanbesteding om uiteindelijk tot de keuze van een bedrijf te komen dat in Nederland kan gaan bouwen.

Geen garantie op vergunning

De ANVS heeft op hoofdlijnen naar de toetsen en de ontwerpen van de bedrijven gekeken. Het verkregen beeld geeft daarom geen garanties of uiteindelijk een vergunning kan worden verleend. “We hebben namelijk geen eigen uitgebreide beoordelingen gedaan”, verklaart de ANVS. “Een initiatiefnemer heeft van ons een vergunning nodig om een kerncentrale te mogen bouwen en ook om een kerncentrale in bedrijf te nemen. In het vergunningentraject beoordelen we of dit veilig kan. Dan nemen we ook veiligheidseisen op een specifieke locatie hierin mee. Dat hebben we nu niet gedaan. Verder kan iedereen inspraak leveren op een ontwerpvergunning gedurende de vergunningprocedure.”