
Het complex van Urenco bij Almelo. Het is de bedoeling dat restwarmte van de uraniumverrijker wordt gebruikt voor het verwarmen van het ZGT-ziekenhuis en duizenden woningen. Fotocredit: © Urenco Almelo
Staatsgeheim
In de grote hallen van Urenco in Almelo draaien tienduizenden ultracentrifuges rond met duizelingwekkende snelheid om uranium te verrijken. Dag en nacht. Ze staan nooit stil. Wat er precies op het zwaar beveiligde terrein aan de Bornsestraat gebeurt, is staatsgeheim. Maar het is geen geheim dat er enorm veel warmte vrijkomt. Het leeuwendeel van deze energie wordt echter niet gebruikt. En verdwijnt letterlijk door het dak, vertelt Urenco-directeur Louter. „De warmte gaat nu de lucht in. Dat is natuurlijk zonde.”
Waarom deze warmte niet gebruiken voor een warmtenet, zodat andere bedrijven en woningen ervan kunnen profiteren, zo vroeg Louter zich af. Samen met gemeente Almelo, ziekenhuis ZGT en zusterbedrijf ETC (centrifugebouwer) heeft Urenco de mogelijkheden het afgelopen jaar laten onderzoeken.
Enthousiasme bij ZGT
De uitkomst van de ‘verkennende analyses’ is dat het kansrijk is. Er is voldoende restwarmte voor zo’n 4000 woningen, het ziekenhuis ZGT en voor ETC. „Groot voordeel is dat de vrijgekomen warmte zeer stabiel en continu is”, merkt de Urenco-directeur daarbij op. Dat klinkt ZGT-bestuurder Frank Janssen als muziek in de oren. „Met onze ic’s, ok’s en luchtbehandeling in het ziekenhuis hebben we een grote energievraag.” Daarbij komt een warmtenet dat altijd levert, goed van pas. Daarom doet het ZGT graag mee aan de ontwikkeling.
Enorme leidingen met heet water
Het is de bedoeling om de ‘goedkope’ restwarmte van Urenco op te gaan vangen, met speciale installaties. Om vervolgens de energie via grote leidingen, kilometers verderop, naar ziekenhuis en woningen te transporteren. In de wijk Windmolenbroek, en mogelijk ook het Nijrees. Door de leidingen stroomt dan heet water. „Verschillende temperaturen zijn daarbij mogelijk. Ook 60 graden of hoger”, laat Louter desgevraagd weten. „Zie het als een supergrote cv-installatie.” Met Urenco als een soort ‘ketel’. Ter geruststelling: het warme water in de leidingen wordt op geen enkele wijze blootgesteld aan radioactieve straling.
Lees het complete artikel van Henk Bouwhuis op de website van Tubantia.