
Foto: gebouw Europese Commissie – credit: arcady_31 – iStockphoto
Verduidelijking van investeringsbehoeftes
Het hoofddoel van de bijgewerkte versie van het Pinc is het bieden van een “actueel, alomvattend, op feiten gebaseerd overzicht” van investeringen in kernenergie in de hele EU, aldus de Commissie. De Pinc zal de investeringstrends, -behoeften en -uitdagingen in de sector in kaart brengen. Het doel is om de investeringsbehoeften te verduidelijken voor zowel nieuwbouwprojecten als de verlenging van de levensduur van bestaande reactoren. De Commissie zei dat het Pinc de ontwikkelings- en investeringsbehoeften voor het beheer van verbruikte splijtstof en radioactief afval zal vaststellen en een overzicht zal geven van innovatieve nucleaire technologieën – waaronder kleine modulaire reactoren en fusiereactoren – die in de EU worden ontwikkeld, waarbij de nadruk wordt gelegd op “kansen en potentiële uitdagingen in verband met de ontwikkeling en invoering ervan”.
Het Pinc zal ook de behoeften belichten op het gebied van “cruciale randvoorwaarden” in de nucleaire sector, waaronder nationale regelgevingscapaciteit, transparantie en betrokkenheid van het publiek, vaardigheden en tekorten aan arbeidskrachten, en internationale samenwerking. De Commissie heeft gezegd dat zij verschillende belangrijke uitdagingen wil documenteren en analyseren, waaronder het behoud van het leiderschap van de EU in de mondiale nucleaire sector, kwetsbaarheden in de toeleveringsketen van de EU, beperkte marktpenetratie en trage commercialisering van innovatieve nucleaire technologieën, toegang tot financiering en het aantrekken van nieuw talent en het omscholen van de bestaande beroepsbevolking.
Achtergrond: Het veranderende landschap van kernenergie
Het is acht jaar geleden sinds de laatste evaluatie van de investeringsbehoeften in de nucleaire sector, aldus de Commissie. Sindsdien heeft het energie- en kernenergielandschap van de EU aanzienlijke veranderingen ondergaan, aangedreven door de koolstofarme agenda van de EU en de toegenomen nadruk op concurrentievermogen, betaalbaarheid, voorzieningszekerheid en innovatie. De Commissie zei dat de inval van Rusland in Oekraïne en de bewapening van de gasvoorraden een ongekende energiecrisis voor de EU hebben veroorzaakt. Dit leidde tot een sterke stijging van de energieprijzen en bracht ontberingen voor de Europeanen. De EU heeft in een factsheet gezegd dat kernenergie een koolstofarm alternatief is voor fossiele brandstoffen en goed is voor bijna 26% van de in de EU geproduceerde elektriciteit.
In de nasleep van de ramp in Tsjernobyl in 1986 en de ramp in Fukushima in 2011 is kernenergie echter “zeer controversieel” geworden, aldus de EU. De lidstaten mogen zelf kiezen of ze kernenergie in hun energiemix opnemen. De EU-wetgeving is erop gericht de veiligheidsnormen te verbeteren en ervoor te zorgen dat kernafval veilig wordt behandeld en opgeborgen. De afgelopen jaren hebben pro-nucleaire landen in het blok gezegd dat kernenergie deel moet uitmaken van het energiebeleid van de EU en dat de commissie de ontwikkeling van de technologie moet faciliteren. Elf pro-nucleaire Europese regeringen die samen de EU Nuclear Alliance vormen, hebben de Commissie opgeroepen om ambitieus te zijn en een strategie te steunen die de behoefte aan hernieuwbare energiebronnen, basislast- en afschakelbare opwekkingscapaciteit, inclusief kernenergie, integreert.
Lees het volledige artikel van David Dalton op de website van NucNet.