
Kerncentrale Doel – fotocredit: ©EngieElectrabel
Europese marktcondities noopten tot technische levensduurverlenging
- Upgrade van schakelapparatuur verlengt de levensduur van een kritieke elektriciteitscentrale
- Modernisering en vervanging van verouderde apparatuur en streven naar minimale uitvaltijd om betrouwbare en duurzame activiteiten te bevorderen
- Dit project ondersteunt de circulaire economie op lange termijn, het maximaliseert bestaande activa en vermindert tegelijk de afhankelijkheid van grondstoffen
ABB werkt samen met het Franse elektriciteitsbedrijf ENGIE SA aan een cruciale verbetering van de veiligheid en betrouwbaarheid op lange termijn van een kerncentrale die door haar Belgische dochteronderneming Electrabel SA wordt geëxploiteerd. Het ambitieuze moderniserings- en renovatieproject is bedoeld om de werking van de centrale voor de komende tien jaar veilig te stellen en is van cruciaal belang om de energiezekerheid in België te waarborgen. De order werd geboekt in het vierde kwartaal van 2024 en financiële details werden niet bekendgemaakt.
In 1985 werd de kerncentrale Doel 4 nabij Antwerpen in dienst genomen. Oorspronkelijk moest de centrale eind 2025 definitief worden stilgelegd, maar de Europese marktcondities noopten tot een verlenging van de levensduur met 10 jaar. Een belangrijke herevaluatie van de bestaande elektriciteitsactiva is daardoor noodzakelijk.
Omdat een groot deel van de elektrische schakelapparatuur in de fabriek nu verouderd is, deed Electrabel beroep op het team van ABB Electrification Service voor een oplossing, om te verzekeren dat de centrale de komende tien jaar veilig en duurzaam kan werken.
Het team van Electrification Service maakte gebruik van zijn toonaangevende technische expertise om een adviesvoorstel te formuleren, gebaseerd op overleg als antwoord op deze uitdaging. Dit vroeg om een holistische beoordeling en analyse van verschillende aspecten van de kerncentrale Doel 4, met inbegrip van de geïnstalleerde basis, om de activiteiten in deze centrale toekomstbestendig te maken.
Veiligheid is de topprioriteit
Op basis hiervan adviseerde het ABB-team een volledige Power System Study (studie van de elektriciteitscentrale) samen met een mix van modernisering en vervanging van verouderde schakelapparatuur van 6,6 kV. Zes schakelborden zullen met nieuwe stroomonderbrekers gerenoveerd worden en drie zullen volledig worden vervangen door nieuwe Unigear ZS1-eenheden. In totaal zullen 76 stroomonderbrekers worden vervangen door VD4-stroomonderbrekers van ABB die gebruik maken van de nieuwste vacuümtechnologie.
De beslissing om schakelapparatuur te moderniseren in plaats van te vervangen, zorgde ervoor dat de uitvaltijd en onderbrekingen tot een minimum kunnen beperkt worden.
Meer dan de helft van de elektrische apparatuur, zoals metalen schakelkasten, stalen platen en stroomrails, kan lange tijd worden gebruikt zonder te worden vervangen wanneer verouderde onderdelen zoals stroomonderbrekers, relais en interne componenten worden geüpgraded, regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden.
Ismail Touzani, projectmanager van ABB Electrification Service, licht toe: “De keuze voor modernisering was operationeel zinvol voor dit project, maar het ondersteunt ook de circulaire economie, omdat producten en materialen zo lang mogelijk in gebruik blijven en de afhankelijkheid van grondstoffen wordt verminderd.”
“Natuurlijk is veiligheid de topprioriteit, bij uitstek voor dit project. Niet alleen naderde de schakelapparatuur het einde van zijn nucleair gekwalificeerde levensduur, maar de reserveonderdelen zijn ook steeds meer verouderd, waardoor het moeilijk is om het te onderhouden en een correcte service te bieden,” voegde Ismail eraan toe. “De nieuwe apparatuur én de gemoderniseerde apparatuur zullen allemaal strenge nucleaire kwalificatietesten ondergaan om een veilige en betrouwbare werking te garanderen voor de rest van de levensduur van de centrale.”
Streven naar decarbonisatie
ABB’s partnerschap met ENGIE getuigt van het engagement van ABB om de elektriciteits- en nutssectoren te ondersteunen in hun streven naar decarbonisatie. Nu het besef groeit dat kernenergie een rendabele koolstofarme energiebron is, erkent ABB het belang ervan voor landen die hun overgang naar hernieuwbare energiebronnen willen versterken.
Naarmate de centrales verouderen, zet ABB zich in om operators te ondersteunen om de veiligheid en rentabiliteit van hun activiteiten op lange termijn te verzekeren. In deze situaties is het van fundamenteel belang om over de gegevens en de informatie te beschikken die nodig zijn voor een meer toekomstgerichte aanpak. Dit is vooral van vitaal belang voor kerncentrales, waar het risico van uitval of een defect aan de apparatuur in welke vorm dan ook aanzienlijke gevolgen kan hebben – niet alleen qua kosten, maar ook op het vlak van de veiligheid.
De levering van de eerste apparatuur aan de kerncentrale Doel 4 wordt halverwege 2026 verwacht, met een opleveringsdatum in 2028.