Controlezaal kerncentrale  – Fotocredit: © ENGIE Electrabel

Garantie voor veilige en duurzame energiemix

Volgens de wet moesten alle zeven* kernreactoren in België in 2025 definitief gesloten zijn. Hij zei: “Vandaag markeert een belangrijk keerpunt voor de energietoekomst van ons land.” De tekst die vandaag in eerste lezing werd goedgekeurd in de energiecommissie luidt een duidelijke paradigmaverschuiving in: het gaat er niet langer om energievormen tegen elkaar uit te spelen, maar om ze pragmatisch aan te vullen. “Met dit wetsontwerp geeft België zichzelf eindelijk de middelen om een veilige, duurzame en koolstofarme energiemix te garanderen.”

 

Kerncentrale Doel – © ENGIE Electrabel 

Toekomstbestendig energiebeleid

Bihet zei dat de beslissing de wil van de regering weerspiegelt om de blokkades uit het verleden op te heffen en te zorgen voor een toekomstbestendig energiebeleid voor België. “Door de deur open te zetten voor nieuwe nucleaire capaciteit willen we een competitieve en soevereine energieproductie garanderen, gebaseerd op een diversificatie van energiebronnen en een versterkte strategische autonomie,” zei hij. Concreet schrapt het wetsvoorstel de bepalingen over de timing van de nucleaire afbouw en het verbod op de bouw van nieuwe productiecapaciteit. Het maakt ook de weg vrij voor een gereguleerd kader dat de veiligheid van zowel bestaande als toekomstige installaties garandeert.

Bihet zei dat de stemming een eerste stap was. “Het parlementaire werk gaat verder, maar één ding is nu zeker: de energietoekomst van België zal gebouwd worden met een open en pragmatische visie, in het belang van iedereen,” voegde hij eraan toe.

De nieuwe Belgische regering heeft plannen aangekondigd om de afhankelijkheid van het land van kernenergie veilig te stellen, door te streven naar een aandeel van 4 GW in de elektriciteitsmix van het land als onderdeel van de inspanningen om een koolstofvrije basislastcapaciteit veilig te stellen. De vier reactoren die nu nog in bedrijf zijn, hebben een nettocapaciteit van ongeveer 3,4 GW. Volgens een regeerakkoord is het de bedoeling om de Belgische nucleaire industrie “opnieuw op te starten” en de levensduur van bestaande kerncentrales te verlengen en nieuwe reactoren te bouwen.

Lees het volledige artikel van David Dalton op de website van NucNet.

* In februari 2025 werd de kerncentrale Doel-1 definitief gesloten, wat het aantal commerciële reactoren in het land op vier bracht.  Doel-3 en Tihange-2 waren al gesloten in 2022 en 2023.

 

Kerncentrale Tihange – Fotocredit: © ENGIE Electrabel